Pretok informacij je življenjska tekočina poslovanja

Pretok informacij je življenjska tekočina poslovanja

12.09.2008 | Avtor: Bill Gates
"Inteligenčni kvocient podjetja je določen z nivojem, na katerem je informacijska tehnologija sposobna povezovati, posredovati in strukturirati informacije. Posamične informacije in aplikacije so lahko še tako bleščeče dobre, vendar če niso povezane, se bodo v podjetju namesto visoko razvite in učinkovite korporacijske kulture zaredili ozko omejeni idioti."
Lahko to naredi vaš živčni sistem?

"Inteligenčni kvocient podjetja je določen z nivojem, na katerem je informacijska tehnologija sposobna povezovati, posredovati in strukturirati informacije. Posamične informacije in aplikacije so lahko še tako bleščeče dobre, vendar če niso povezane, se bodo v podjetju namesto visoko razvite in učinkovite korporacijske kulture zaredili ozko omejeni idioti."

(Steve H. Haeckel in Richard L. Nolan, Managing by Wire: Using IT to Transform a Business)

Podobno kot človeška bitja imajo tudi podjetja svoje notranje komunikacijske mehanizme, svoj »živčni sistem«, s katerim usklajujejo posamična dejanja. Vsako poslovanje je osredotočeno na naslednjih nekaj osnovnih elementov: stranke, izdelki in storitve, dohodek, stroški, konkurenca, transport, zaposleni.

Podjetje mora skrbeti za vsakega od teh elementov in jih medsebojno usklajevati, še posebej takrat, kadar se dejavnosti posameznih oddelkov podvajajo ali prekrivajo. Prodaja mora v vsakem trenutku vedeti, kakšno je stanje zalog ali kako hitro je mogoča dobava večjih naročil. Proizvodnja mora vedeti, kaj se najbolje prodaja, da se lahko prilagaja potrebam, poslovni menedžerji pa morajo vedeti oboje, poleg tega pa še veliko več.

Vidno zaznavanjeŽivčni sistem podjetja je zelo podoben človeškemu živčnemu sistemu. Vsako podjetje, ne glede na panogo, v kateri deluje, ima svoj »neodvisni« sistem, to je operacijski proces, ki mora delovati, če hočemo, da bo podjetje sploh preživelo. Potem ima svoj osnovni proces, ki se nanaša na temeljno poslanstvo podjetja, denimo oblikovanje, proizvodnja nekega izdelka ali pa opravljanje storitve.

Vsako podjetje mora upravljati s svojimi dohodki in stroški. In vsako ima še celo vrsto raznih administrativnih procesov, kot je naprimer izračunavanje plač. Nobeno ne bi preživelo, če bi, denimo, ne dostavljalo svojih izdelkov kupcem, če ne bi izstavljalo računov ali če kupci računov ne bi plačevali.

V tekmi za čim večjo učinkovitost in zanesljivost je večina teh procesov postajala vedno bolj avtomatizirana. Menedžerji so v podjetja vnašali tehnološke rešitve, kakršne so bile dostopne v tistem trenutku, in čez čas se je nakopičila cela vrsta med seboj nezdružljivih tehnologij. Vsak operacijski sistem sam zase morda zelo dobro deluje, toda podatki v vsakem od njih so izolirani in težko primerljivi s podatki drugih sistemov. Tisto, kar manjka, so povezave med njimi, ki bi spominjale na medsebojno povezane nevrone v možganih. Zato je bilo eno najbolj zahtevnih poslovnih opravil prav zajemanje podatkov iz posameznih sistemov in njihova uporabnost.

Poleg tega podjetje nujno potrebuje tudi dobro poslovno odzivnost oziroma sposobnost, da zažene vse svoje sile v trenutkih krize ali nepričakovanih dogodkov. Hitro se vam lahko zgodi, da boste od svoje največje stranke dobili obvestilo, da žal s svojimi naročili odhaja k vašemu največjemu tekmecu, ali pa boste ugotovili večjo napako na izdelku oziroma v proizvodnem procesu. Nepričakovani dogodki, ki zahtevajo taktične posege, so lahko celo pozitivni. Morda boste ob tem naleteli na nepričakovane možnosti za novo partnerstvo ali nakup.

Končno mora biti v podjetju tudi neka pamet, ki usmerja mišice podjetja, pa naj si gre za ustvarjanje novih projektnih skupin, odpiranje novih podružnic, prerazporejanje delavcev, ali pa iskanje novih strank. Takšni poslovni dogodki potrebujejo natančen premislek, strateško analizo, dobro izvedbo in na koncu presojo uspešnosti.

Premisliti morate o osnovnih poslovnih usmeritvah podjetja in razviti dolgoročno strategijo reševanja problemov in izkoriščanja možnosti, ki jih pokažejo vaše analize. In potem morate svojo strategijo in poslovne načrte primerno prenašati do sodelavcev, poslovnih partnerjev in drugih, ki so pomembni za vaš uspeh.

Bolj kot s komerkoli pa mora podjetje komunicirati s strankami in se odzivati na njihove reakcije. To je prednostna naloga v vsakem podjetju.

Več o tem v knjigi >>> Poslovanje s hitrostjo misli


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Bill Gates  informacije  poslovanje  podjetja  management  upravljanje  informacijski sistem  komunikacija  stranke  zaposleni Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moremo živeti samo zase. Tisoče vlaken nas povezuje s sočlovekom; in po teh vlaknih tečejo naša dejanja proč, kot vzroki in se k nam vračajo, kot posledice.

Herman Melville