Pri otoku Krk našli ostanke ladje z amforami iz rimskih časov

Pri otoku Krk našli ostanke ladje z amforami iz rimskih časov

23.06.2020 | Avtor: B. O.
"Gre za izjemno in dragoceno najdbo, ki nakazuje, da so ob hrvaški obali potekale antične trgovske poti."
Ob hrvaškem otoku Krk je hrvaški podmorski raziskovalec odkril potopljeno ladjo, ki izvira iz časov rimskega cesarstva. Srečni najditelj je raziskovalec Velimir Vrzić, ki je že 27. aprila o najdbi poročal na svojem spletnem omrežju.

Sedaj so potrdili, da gre za izjemno najdbo, ki izvira iz 4. stoletja. Ob ostankih ladje so našli še številne amfore, ki bi lahko bile del tovora ene od trgovskih ladij in so potovale iz Severne Afrike ali Bližnjega Vzhoda proti Benetkam. Gre za območje, kjer so potekale trgovske poti med Afriko in Evropo.

Ostanki ladje se nahajajo na 18 metrih globine. Amfore so zakopane pod plastmi peska in zelo ohranjene.

Dragocene amfore bodo po raziskavah prepustili v skrb reškemu muzeju.

Fotografija je simbolicna.

Ključne besede: arheologija ladja amfore Krk Hrvaška trgovske poti Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pokaži mi moža s tetovažo in pokazal ti bom moža z zanimivo preteklostjo.

Jack London