Prisluhniti življenju

Prisluhniti življenju

12.12.2008 | Avtor: Anthony de Mello
"Preobremenjeni smo: naprej, naprej… če bi zares uživali življenje in preprosto radost čutov, bi bili presenečeni. Razvila bi se vam tista izredna disciplina, ki jo poznajo živali. Žival se namreč nikoli ne preobje in v svojem naravnem okolju ni nikoli predebela. Nikdar ne je in ne pije tistega, kar bi ji utegnilo škoditi. Nikdar ne boste videli, da bi žival kadila. Giblje se toliko, kolikor je zanjo potrebno. "

Potrebna sta vam torej zavedanje in hrana. Potrebujete dobro, zdravo prehrano. Naučite se uživati močno hrano življenja: dobro jedačo, dobro vino, dobro vodo. Poizkusite. Sprostite vaš um in vključite čutila. To je zdravo in dobro hranjenje. Užitek za čute in užitek za duha. Tako storite na primer ob branju knjig, ob tehtnem pogovoru ali razmišljanju. Čudovito je. Žal pa so ljudje ponoreli, vedno bolj so zasvojeni, ker ne znajo več uživati lepih stvari v življenju. Prepuščajo se iskanju vse močnejših umetnih dražljajev.

V sedemdesetih letih je predsednik Carter pozval Američane k večji zmernosti v življenju. Tedaj sem pomislil: Predsednik ne bi smel govoriti o zmernosti, marveč bi jim moral reči, naj uživajo stvari. Večinoma so izgubili sposobnost za uživanje. Zares sodim, da je večina ljudi v bogatih deželah zgubila to sposobnost. Potrebujejo vedno dražje predmete in se niso več sposobni veseliti preprostih stvari življenja. Grem tja, kjer imajo malo cenjene plošče, ki jih je na kupe, pa nikoli nikogar ne vidim, da bi jih poslušal – ni časa, ni časa. Naša krivda je, da nimamo časa uživati življenja.

Preobremenjeni smo: naprej, naprej… če bi zares uživali življenje in preprosto radost čutov, bi bili presenečeni. Razvila bi se vam tista izredna disciplina, ki jo poznajo živali. Žival se namreč nikoli ne preobje in v svojem naravnem okolju ni nikoli predebela. Nikdar ne je in ne pije tistega, kar bi ji utegnilo škoditi. Nikdar ne boste videli, da bi žival kadila. Giblje se toliko, kolikor je zanjo potrebno.

Opazujte svojo mačko po obedu – poglejte jo kako se sprosti. In opazujte, kako plane v naskok, poglejte gibkost njenih udov in živost njenega telesa. To smo mi izgubili. Izgubljeni smo v svojih mislih, idejah, idealih in tako naprej, nad nami lebdi večni: naprej, naprej. In v nas je konflikt, ki ga živali ne poznajo. Sami sebi večno nekaj očitamo in si nalagamo občutke krivde. Gotovo veste o čem govorim.


Zavedanje > Anthony de MelloLahko bi rekel o sebi, kar mi je rekel pred leti neki jezuitski prijatelj: »Odnesi ta krožnik sladkarij proč, kajti pred sladkarijami ali čokolado nisem več svoboden.« to je veljalo tudi zame; izgubljal sem svobodo pred marsikatero stvarjo. Toda nič več! Zadovoljen sem z zelo malim, vendar to uživam v polnosti. Če kdaj nekaj intenzivno  uživate potrebujete zelo malo.

Tako je to kot z ljudmi, ki pridno načrtujejo bodoče počitnice, mesece in mesece kujejo načrte, ko pa se znajdejo na načrtovanem kraju, jih skrbi le to, da bodo rezervirali karte za let domov. Toda ves čas fotografirajo in pozneje razkazujejo te slike v albumih, namreč slike krajev, ki jih niso nikdar videli, marveč le fotografirali. To je simbol modernega življenja.

Pred takšno askezo vas ne morem nikdar dovolj posvariti. Umirite se, okusite, povohajte, poslušajte in pustite, da vam čuti oživijo. Če želite po kraljevski poti do mistike, sedite in v miru prisluhnite zvokom, ki vas obdajajo. Ne osredotočite se na zgolj en zvok, poskušajte slišati vse. Doživeli boste čudeže, če ne boste imeli zablokiranih čutov. Za proces spreminjanja je to izredno pomembno.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Anthony de Mello zavedanje proza duhovnost modrosti duhovni učitelji misli Priročnik za vizualiziranje
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če misliš da zmoreš, zmoreš.

John Burroughs