Prostovoljstvo

Prostovoljstvo

12.04.2006 | Avtor: Jerneja Vogrin
"Prostovoljno delo pomeni narediti nekaj za drugega, ne da bi za to pričakoval plačilo. Vsaj ne v denarju. "
V aprilu praznujemo dan prostovoljstva, zato mislim, da je prav, da kako besedo napišem tudi o tem. Čeprav sem trenutno na Skali zaposlena, sem kar nekaj let delala prostovoljno. Vsak teden sem vsaj dve uri namenila mladim iz ulice, tako kot to počnejo sedaj drugi prostovoljci na Skali.
Začela sem kot študentka likovne pedagogike z idejo kako bom mladim prinesla nekaj lepega in kako bodo mladi strašno navdušeni nad mojim delom. Hm. Kmalu so mi dali vedeti, da na ta način ne bo šlo.

Namreč niso oni tam zame, ampak obratno, jaz sem tam zanje. Najprej sem se morala naučiti poslušati. Kaj želijo? Kaj jim je všeč? Kaj bi oni počeli? Skupaj smo načrtovali in tudi oni so povedali svoje ideje. Potem pa smo skupaj ustvarjali. Nastalo je veliko lepih stvari: lončki za svinčnike, usnjeni izdelki, modna revija, grad na steni … Kadar pa niso pokazali interesa, smo se igrali namizne igre ali nabijali žogo. In vmes pogovori o vsakdanjih problemih, »zateženih« starših, prvih ljubeznih, prijateljstvu, nasilju … To so bili zame najlepši trenutki.

Prostovoljno delo pomeni narediti nekaj za drugega, ne da bi za to pričakoval plačilo. Vsaj ne v denarju. Mogoče bi kdo pomislil, da ti potem tako delo nič ne prinese, da se ne splača. Vendar lahko povem iz svoje izkušnje, da je bilo to delo zelo pomemben korak na poti mojega odraščanja. Otroci in mladostniki so iskreni, nihče drug mi ni uspel tako dobro podržati ogledala. Tistega, v katerem odsevajo predvsem moje slabosti, šibke točke. To je začetek dela na sebi, osebne rasti. V teh letih sem se ogromno naučila.

Pri svojem delu sem tudi spoznala veliko zanimivih ljudi, ki so prav tako hoteli z mladimi narediti nekaj lepega. Skupaj smo se učili, vrednotili in načrtovali naše delo. Z nekaterimi smo postali zelo dobri prijatelji. Tega pa ni kar tako za zanemariti, kajne!

Na Skali trenutno dela okoli 30 prostovoljcev. Večinoma so to študentje z veliko pozitivne energije, ki jim ni vseeno kaj se dogaja v današnji družbi. Nekateri so taki, ki so bili prej udeleženci v naših programih, sedaj pa tisto kar so prejeli, posredujejo naprej. Njihovo delo je zelo dragoceno in tukaj bi se jim rada zahvalila za vse kar naredijo za mlade. Hvala vam za vaš čas in trud. »Carji« ste!


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jerneja Vogrin  skala  mladi  mladostniki  mladinska ulična vzgoja  odraščanje  osebnostna rast  pomoč v stiski  proces učenja  prostovoljstvo Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pokaži mi moža s tetovažo in pokazal ti bom moža z zanimivo preteklostjo.

Jack London