Proti Luni so izstrelili veliko lunarno knjižnico, ki obsega 30 milijonov strani in je namenjena civilizacijam prihodnosti

Proti Luni so izstrelili veliko lunarno knjižnico, ki obsega 30 milijonov strani in je namenjena civilizacijam prihodnosti

22.03.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Gre za t. i. 'podporo civilizacije' (civilization backup), ki bi lahko omogočila, da generacije prihodnosti nikoli ne izgubijo človeške kolektivne modrosti. "


Izraelsko lunarno plovilo 'Beresheet' je v vesolje vzletelo 21. februarja in se zadržuje v zemeljski orbiti, dokler se ne bo dovolj približalo Luni in ga bo potegnila njena gravitacija. To naj bi se zgodilo na začetku aprila. Nato naj bi plovilo pristalo na Luni. Če bo pristanek uspešen, bo to prvi pristanek na Luni za Izrael.


Dragocen tovor

Še bolj zanimiv pa je tovor, ki ga plovilo Beresheet nosi v vesolje. Sprva so ugibali, da gre za časovno kapsulo, sedaj pa je razkrito, da je plovilo v vesolje poneslo dragoceno knjižnico, ki jo sestavlja arhiv znanja človeštva, ki obsega 30 milijonov strani, ki so jih posneli na nikljeve diske. Gre za projekt neprofitne organizacije Arch Mission iz Los Angelesa.


Da bi diski preživele težke pogoje v vesolju, so morali razviti zelo zmogljivo tehnologijo, imenovano Nanofiche. Diski lahko s to tehnologijo preživijo desetkratno temperaturo tiste, ki je sicer običajna na Luni. Diske ščiti še zaščiten sloj in izolacija.


Znanstveniki so projekt primerjali s 'kamnom iz Rosette', s katerim so raziskovalci razvozlali egipčanske hieroglife. Lunarna knjižnica pa je namenjena civilizacijam, ki bodo poseljevale naš sončni sistem v prihodnosti.


Kaj vsebuje lunarna knjižnica

Na posnetkih se nahajajo zbirke pesmi, otroške risbe in zapisi o izraelski kulturi in zgodovini. Večji del (200GB) pa zasedajo besedila iz celotne angleške verzije wikipedije, desettisoče različnih knjig, zbirke učbenikov in vodič po 5.000 jezikih - skupaj z več kot eno in pol milijardo vzorčnih prevodov različnih jezikov. 


Ker prihodnje civilizacije verjetno ne bodo govorile današnjih jezikov, so na diske vgravirali piktograme, kot so upodobitve drobnih knjig. S piktogrami želijo pojasniti človeško lingvistiko. Priložena so tudi navodila, kako brati lunarno knjižnico. Piktogrami so vidni skozi mikroskop.


Diski bodo v vesolju desetine milijonov let

Čeprav podjetje Spivack meni, da bi se diski lahko ohranili tudi 6 milijard let, so nekateri znanstveniki bolj previdni, in menijo, da je to skoraj nemogoče, ter ocenjujejo, da se diski sicer lahko ohranijo vsaj 10 milijonov let. Morda celo 50 milijonov let.


Morda se bo lunarna knjižnica človeštva kot 'kamen iz Rosette' obdržala na Luni naslednjih nekaj milijonov let, ali pa gre - kot so previdnejši nekateri strokovnjaki - le za simbolično dejanje, ki je vendar še vedno pomembno, saj spodbuja ljudi k razmišljanjo o mestu človeštva v širnem vesolju.
Ključne besede: knjižnica knjige človeštvo vesolje Luna prihodnost časovna kapsula znanost znanje civilizacije Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen