Raziskovalci zaskrbljeni ker najstarejše orke na svetu ni več na spregled

Raziskovalci zaskrbljeni ker najstarejše orke na svetu ni več na spregled

06.01.2017 | Avtor: Mavrični Mesečnik

105 let stara samica kita orke, J2 oziroma Granny, je morda poginila. Granny je bila del ogrožene populacije ork, ki živi v vodah Severnozahodnega Tihega oceana. To bi bil hud udarec za manjšo ogroženo skupino ork J-pod, v morskem prelivu Puget Sound. Granny je bila namreč vodilna samica te populacije ork. Granny so leta 1967 zajeli s skupino ork, ki so jih kasneje zaprli v razne vodne parke po svetu. A ker je bila prestara, so jo takrat izpustili v naravno okolje. Raziskovalci so jo začeli spremljati leta 1970. Imela je prepoznaven vzorec hrbtne plavuti. Po znanstvenih ocenah naj bi se skotila okoli leta 1911.

Najstarejše orke na svetu pa ni na spregled že od oktobra 2016, zato raziskovalci centra za raziskovanje kitov v Severnozahodnem Tihem oceanu domnevajo, da je žal poginila. To je za njeno skupino ork zelo hud udarec, saj je bila njihova gonila moč. Raziskovalci so zakrbljeni, kdo bo sedaj orke vodil v prihodnost; hkrati pa spominjajo na človeško dolžnost pri pomoči do ohranitve te živalske vrste. V zadnjih letih se orke borijo za obstanek, saj se količina lososa v morjih zmanjšuje, ladijski promet pa je vsako leto večji in hitrejši ter močno ogroža kite vseh oceanov.


Najstarejša orka na svetu

Foto: By Leigh Calvez http://www.insidebainbridge.com/2011/08/21/lessons-from-the-shore-going-with-the-orca-flow/ - http://www.insidebainbridge.com/wp-content/uploads/2011/08/DSC_0625.jpg, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32811858

Ključne besede: kiti orka Granny cetacea Orcinus Orca ekologija biologija varstvo živali oceani morski sesalci Tihi ocean Pacifik J-pod Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija