Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

13.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Skupina egiptovskih arheologov je na arheološkem najdišču Sakara odkrila mumificirane skarabeje. Skarabeji so v Egiptu veljali za svete hrošče.

Hrošča skarabeja so stari Egipčani častili kot simbol sonca in življenja. Egipčansko božanstvo jutranjega sonca, boga Kheprija, so upodabljali z glavo skarabeja. Podoba skarabeja je globoko vtisnjena v mitološko zgodovino starega Egipta. Skarabeje so upodabljali tudi na hieroglifih.


Zanimiva najdba v grobnici Egiptu je zelo redka, saj gre za prvo najdbo mumij skrabeja na tem območju. Dva mumificirana skarabeja sta bila najdena v sarkofagu iz apnenca, s polkrožnim pokrovom. Na pokrovu so upodobljene podobe skarabejov.


V grobnici iz 5. dinastije starega Kraljestva so odkrili še mumificirane mačke, pozlačene kipce s podobami mačk, leva, krave in sokola.


Fotografija je simbolična. / Wikimedia

Ključne besede: Egipt arheologija skarabej hrošč mitologija mumije Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če misliš da zmoreš, zmoreš.

John Burroughs