Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

13.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Skupina egiptovskih arheologov je na arheološkem najdišču Sakara odkrila mumificirane skarabeje. Skarabeji so v Egiptu veljali za svete hrošče.

Hrošča skarabeja so stari Egipčani častili kot simbol sonca in življenja. Egipčansko božanstvo jutranjega sonca, boga Kheprija, so upodabljali z glavo skarabeja. Podoba skarabeja je globoko vtisnjena v mitološko zgodovino starega Egipta. Skarabeje so upodabljali tudi na hieroglifih.


Zanimiva najdba v grobnici Egiptu je zelo redka, saj gre za prvo najdbo mumij skrabeja na tem območju. Dva mumificirana skarabeja sta bila najdena v sarkofagu iz apnenca, s polkrožnim pokrovom. Na pokrovu so upodobljene podobe skarabejov.


V grobnici iz 5. dinastije starega Kraljestva so odkrili še mumificirane mačke, pozlačene kipce s podobami mačk, leva, krave in sokola.


Fotografija je simbolična. / Wikimedia

Ključne besede: Egipt arheologija skarabej hrošč mitologija mumije Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin