Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

Redka najdba: Egiptovski arheologi odkrili mumificirane skarabeje

13.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Skupina egiptovskih arheologov je na arheološkem najdišču Sakara odkrila mumificirane skarabeje. Skarabeji so v Egiptu veljali za svete hrošče.

Hrošča skarabeja so stari Egipčani častili kot simbol sonca in življenja. Egipčansko božanstvo jutranjega sonca, boga Kheprija, so upodabljali z glavo skarabeja. Podoba skarabeja je globoko vtisnjena v mitološko zgodovino starega Egipta. Skarabeje so upodabljali tudi na hieroglifih.


Zanimiva najdba v grobnici Egiptu je zelo redka, saj gre za prvo najdbo mumij skrabeja na tem območju. Dva mumificirana skarabeja sta bila najdena v sarkofagu iz apnenca, s polkrožnim pokrovom. Na pokrovu so upodobljene podobe skarabejov.


V grobnici iz 5. dinastije starega Kraljestva so odkrili še mumificirane mačke, pozlačene kipce s podobami mačk, leva, krave in sokola.


Fotografija je simbolična. / Wikimedia

Ključne besede: Egipt arheologija skarabej hrošč mitologija mumije Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bolje je biti osovražen zaradi tega kar si, kot biti ljubljen zaradi tega kar nisi.

Andre Gide