Roman Pogumno dekle

Roman Pogumno dekle

21.10.2009 | Avtor: Rajko Jerama
"Resnica je vedno brezčasna in univerzalna, delitve pa vedno nastanejo zaradi različnih ravni vpogleda nanjo; v odvisnosti od časa, prostora in zavedanja posameznika. Skratka nauk nove dobe je bil od nekdaj zapisan med vrsticami vseh klasičnih struj in tam ostane tudi v romanu Pogumno dekle. "

Roman Pogumno dekle (ali zgodba o notranji moči) v človeku prebudi njegovo prvinsko notranjo moč, ki jo sodobni človek še kako potrebuje. Roman v veliki meri odslikava avtorjeva bogata duhovna spoznanja.

Slovensko podeželje, dekle, ki išče samostan, v katerega se bo v stiski zateklo in nekoliko skrivnostno ozračje njenega prihoda, ki nastane v bližnji vasi, so le začetni motivi romana, ki se pozneje razvijejo v zanimivo zgodbo. Dekle, njen fant, oče, nune, ki ji pomagajo na poti – kdo je kdo in ali je več likov hkrati ena oseba, se vprašamo, odgovor pa naj najde vsak sam.

Dekle na travnikuPisatelja zanima metafizični vidik življenja. Knjiga predstavlja lahkotno branje za različno zahtevne ljudi, a kljub temu ne ponuja preproste pripovedi, ob kateri ni treba razmišljati. Ob prijetnem teku zgodbe se razmišljanja bralca dotaknejo in mu s tem odprejo možnost, da si vzame čas zase in razmišlja tudi o svojih življenjskih ciljih, vrednotah in navadah. Bodisi, da je dogajanje umeščeno v slovensko okolje na začetku prejšnjega stoletja, avtorjevo pisanje sloni na tradicionalnih postavkah krščanskega duhovnega prostora.

Če se na trenutke zazdi, da gresta glavna junakinja in njen brat (v svojih izjavah) morda korak ali dva pred časom, s tem ne vnašata nikakršne nove prvine v obstoječi duhovni nazor, marveč zgolj obujata (namerno) zapostavljen ali pozabljen vidik tega. Resnica je namreč vedno brezčasna in univerzalna, delitve pa vedno nastanejo zaradi različnih ravni vpogleda nanjo; v odvisnosti od časa, prostora in zavedanja posameznika. Skratka nauk nove dobe je bil od nekdaj zapisan med vrsticami vseh klasičnih struj in tam ostane tudi v romanu Pogumno dekle.

Osnovne značilnosti zasnove knjige:

- za zgodbo je značilna presenetljiva povezanost osrednjih likov
- časovna zasnova zgodbe je postavljena tako edinstveno, da celotno dogajanje neopazno zapusti koncept linearnega časa in vstopi v brezčasnost sedanjega trenutka
- roman je prežet s svežo duhovnostjo in se v svojem sporočilu ne pusti ujeti v
omejitve enega religioznega pogleda, ampak resnico odstira z izkustvene točke, ki je skupna vsem duhovnim tokovom; tega mu ne more preprečiti niti
postavitev v točno določeno okolje (Slovenija na začetku 20. stoletja).

Pričujoči roman je avtorjev literarni prvenec.

Več romanov s področja >>> Mistika, duhovna rast


Ključne besede: o Jerama pogum dekle leposlovje romani modrosti osebnostna rast podeželje samostani nune vrednote duhovna rast  Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič ne bo delovalo, če ti ne boš deloval.

Maya Angelou