Roman Pogumno dekle

Roman Pogumno dekle

21.10.2009 | Avtor: Rajko Jerama
"Resnica je vedno brezčasna in univerzalna, delitve pa vedno nastanejo zaradi različnih ravni vpogleda nanjo; v odvisnosti od časa, prostora in zavedanja posameznika. Skratka nauk nove dobe je bil od nekdaj zapisan med vrsticami vseh klasičnih struj in tam ostane tudi v romanu Pogumno dekle. "

Roman Pogumno dekle (ali zgodba o notranji moči) v človeku prebudi njegovo prvinsko notranjo moč, ki jo sodobni človek še kako potrebuje. Roman v veliki meri odslikava avtorjeva bogata duhovna spoznanja.

Slovensko podeželje, dekle, ki išče samostan, v katerega se bo v stiski zateklo in nekoliko skrivnostno ozračje njenega prihoda, ki nastane v bližnji vasi, so le začetni motivi romana, ki se pozneje razvijejo v zanimivo zgodbo. Dekle, njen fant, oče, nune, ki ji pomagajo na poti – kdo je kdo in ali je več likov hkrati ena oseba, se vprašamo, odgovor pa naj najde vsak sam.

Dekle na travnikuPisatelja zanima metafizični vidik življenja. Knjiga predstavlja lahkotno branje za različno zahtevne ljudi, a kljub temu ne ponuja preproste pripovedi, ob kateri ni treba razmišljati. Ob prijetnem teku zgodbe se razmišljanja bralca dotaknejo in mu s tem odprejo možnost, da si vzame čas zase in razmišlja tudi o svojih življenjskih ciljih, vrednotah in navadah. Bodisi, da je dogajanje umeščeno v slovensko okolje na začetku prejšnjega stoletja, avtorjevo pisanje sloni na tradicionalnih postavkah krščanskega duhovnega prostora.

Če se na trenutke zazdi, da gresta glavna junakinja in njen brat (v svojih izjavah) morda korak ali dva pred časom, s tem ne vnašata nikakršne nove prvine v obstoječi duhovni nazor, marveč zgolj obujata (namerno) zapostavljen ali pozabljen vidik tega. Resnica je namreč vedno brezčasna in univerzalna, delitve pa vedno nastanejo zaradi različnih ravni vpogleda nanjo; v odvisnosti od časa, prostora in zavedanja posameznika. Skratka nauk nove dobe je bil od nekdaj zapisan med vrsticami vseh klasičnih struj in tam ostane tudi v romanu Pogumno dekle.

Osnovne značilnosti zasnove knjige:

- za zgodbo je značilna presenetljiva povezanost osrednjih likov
- časovna zasnova zgodbe je postavljena tako edinstveno, da celotno dogajanje neopazno zapusti koncept linearnega časa in vstopi v brezčasnost sedanjega trenutka
- roman je prežet s svežo duhovnostjo in se v svojem sporočilu ne pusti ujeti v
omejitve enega religioznega pogleda, ampak resnico odstira z izkustvene točke, ki je skupna vsem duhovnim tokovom; tega mu ne more preprečiti niti
postavitev v točno določeno okolje (Slovenija na začetku 20. stoletja).

Pričujoči roman je avtorjev literarni prvenec.

Več romanov s področja >>> Mistika, duhovna rast


Ključne besede: o Jerama pogum dekle leposlovje romani modrosti osebnostna rast podeželje samostani nune vrednote duhovna rast  Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če se želiš naučiti nekaj novega, pojdi po včerajšnji poti.

John Burroughs