Rožnata Luna: Nocoj bomo opazovali aprilsko Super Luno

Rožnata Luna: Nocoj bomo opazovali aprilsko Super Luno

07.04.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


V torek, 7. aprila, se zvečer odpravite ven, saj bo nebo razsvetlila Super Luna in prva pomladna Polna Luna. Aprilska Polna Luna nosi še eno ime - Rožnata Luna.


O poimenovanju Rožnata Luna

Prve pomladne rastline, ki so se razrasle po širšem območju so bile rožnate plamenke (phlox). Od tod tudi ime Rožnata Luna. Druga poimenovanja tega aprilskega nebesnega pojava so še Jajčna Luna, Ribja Luna (ta čas  so ribe plavale proti toku, da izležejo jajčeca) in Luna brstečih travnikov. Tudi Potonikina Luna.

Super Luna

Super Luna je pojav, kadar je nova oz. Polna Luna v svojem mesečnem kroženju najbolj približana Zemlji. Luna okrog Zemlje kroži po eliptični orbiti, enkrat je bližje, spet drugič je oddaljena. S spreminjanjem njene razdalje do Zemlje, se spreminja tudi njena navidezna velikost. Po definiciji super Lune, se mora takrat Luna Zemlji približati na vsaj 362.146 kilometrov. Luna, kot jo vidimo z Zemlje, je zato takrat največja v letu. Izraz super Luna je prvi uporabil astrolog Richard Nolle, leta 1970. Pred tem je bil v uporabi izraz polna Luna v perigeju ('perige' pomeni 'najbližje Zemlji'). Na leto imamo 4-6 Super Lune.


Aprilska Polna Luna

Aprilska Polna Luna bo največja Polna Luna tega leta, zato bo pogled nanjo še posebej spektakularen.  Luna bo prišla na najbližjo točko do Zemlje v letu 2020. Od nas bo oddaljena približno 357.000 kilometrov. Luna bo približno 7% večja in 15% svetlejša od običajne Polne Lune.


Luna bo vidna takoj po sončnem zahodu, vrhunec osvetlitve pa bo med 21:00 in 23:00.

Ključne besede: Polna Luna Super Luna april pomlad vesolje nočno nebo astronomija ezoterika Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac