S super teleskopi so posneli prvo slike črne luknje

12.04.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Zgodovinska prelomnica v preučevanju vesolja"


Astrofiziki so 10. aprila javnosti razkrili prvo sliko črne luknje, ki je bila kadarkoli posneta. Črno luknjo so poimenovali s havajskim imenom 'Powehi', ki na grobo v prevodu pomeni 'temen vir neskončne stvaritve'. Črno luknjo je poimenoval havajski profesor Larry Kimura.


Črna luknja 'Powehi' se nahaja v središču galaksije M87 v ozvezdju Device. Od Zemlje je oddaljena 53 milijonov svetlobnih let. Črnja luknja je velika kakor naše osončje, njena masa pa znaša več kot šestkratnik milijard mase našega Sonca.


Kako so prišli do posnetka

Pri snemanju je sodelovalo osem teleskopov s celega sveta, ki delujejo v okviru projekta Event Horizon Telescope. Pri projektu sodeluje več kot 200 znanstvenikov.

S pomočjo teleskopov so astrofiziki posneli sliko vročih robov črnje luknje in njeno središčno senco. Same črne luknje sicer dejansko ne morejo posneti, na sliko so  ujeli njeno senco. Prve podatke so dobili že pred dvema letoma, da so iz njih dobili posnetek črne luknje so bile potrebne enormne količine podatkov in raziskav, ter sodelovanje 200 znanstvenikov in kar nekaj super računalnikov.


Ključne besede: vesolje črna luknja astrofizika astronomija Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Včasih se tudi v gozd prikrade deževen dan. Nekaterim gozdnim prebivalcem je dež bolj všeč, drugim nekoliko manj.
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Ne išči le varnosti. Segaj po zvezdah!"

Peter O'Connor