S super teleskopi so posneli prvo slike črne luknje

12.04.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Zgodovinska prelomnica v preučevanju vesolja"


Astrofiziki so 10. aprila javnosti razkrili prvo sliko črne luknje, ki je bila kadarkoli posneta. Črno luknjo so poimenovali s havajskim imenom 'Powehi', ki na grobo v prevodu pomeni 'temen vir neskončne stvaritve'. Črno luknjo je poimenoval havajski profesor Larry Kimura.


Črna luknja 'Powehi' se nahaja v središču galaksije M87 v ozvezdju Device. Od Zemlje je oddaljena 53 milijonov svetlobnih let. Črnja luknja je velika kakor naše osončje, njena masa pa znaša več kot šestkratnik milijard mase našega Sonca.


Kako so prišli do posnetka

Pri snemanju je sodelovalo osem teleskopov s celega sveta, ki delujejo v okviru projekta Event Horizon Telescope. Pri projektu sodeluje več kot 200 znanstvenikov.

S pomočjo teleskopov so astrofiziki posneli sliko vročih robov črnje luknje in njeno središčno senco. Same črne luknje sicer dejansko ne morejo posneti, na sliko so  ujeli njeno senco. Prve podatke so dobili že pred dvema letoma, da so iz njih dobili posnetek črne luknje so bile potrebne enormne količine podatkov in raziskav, ter sodelovanje 200 znanstvenikov in kar nekaj super računalnikov.


Ključne besede: vesolje črna luknja astrofizika astronomija Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija