Salvador Dali: Znamenita telefon jastog in zofa ustnice gresta na dražbo

Salvador Dali: Znamenita telefon jastog in zofa ustnice gresta na dražbo

17.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Dalíjev telefon, v obliki jastoga in zofa v obliki rdečih ustnic, ki je nastala po inspiraciji ustnic igralke Mae West, sta dva izmed najbolj znanih nadrealističnih predmetov vseh časov. Izdelanih je bilo le nekaj zof in telefonov.

Decembra bosta, poleg 200 drugih predmetov, ponujena na dražbi, ki jo organizira Christie's. Zofa je ocenjena na približno 400.000 angleških funtov, telefon pa na 250.000 funtov.

Obe likovni deli sta nastali v 30-ih prejšnjega stoletja. V tem obdobju je Salvador Dalí preživljal eksistenčno krizo, zato mu je milijonar Edward James ponudil mesečno plačo, da izdela nekaj predmetov. Dalíjeva zofa nikoli ni bila namenjena sedenju, je spektakularnega videza a zelo neudobna.

Fotografija: wikipedia

Ključne besede: Salvador Dalí jastog telefon zofa ustnice nadrealizem slikarstvo oblikovanje likovna umetnost dražba Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin