Sonda Cassini je na Zemljo poslala zadnji poljub : čez dva dni bo zgorela v Saturnovi atmosferi

Sonda Cassini je na Zemljo poslala zadnji poljub : čez dva dni bo zgorela v Saturnovi atmosferi

14.09.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Sonda Cassini po 13ih letih končuje svojo vesoljsko odisejo."Vesoljska odiseja sonde Cassini se bo čez nekaj dni končala, ko bo ugasnila in padla v Saturnovo atmosfero, kjer bo zgorela. Zadnja naloga sonde je bil še en prelet Titana, Saturnove največje lune, ki jo je preletela 11. septembra 2017.

Ilustracija: Sonda Cassini in planet Saturn


Zadnjo popotovanje  so Nasini strokovnjaki poimenovali 'zadnji poljub'.


Še zadnji oblet Titana je bil nujen, saj bo Cassini potem, ko je letela na skoraj 120.000 kilometrov nad Titanom, izvedla manevrski spust na nižjo orbito. Titanova gravitacija pa bo Cassini usmerila tja, kamor so si zamislili Nasini znanstveniki.


Cassini je na misiji raziskovanja Saturna 13 let, kar 127 krat je obkrožila njegovo luno Titan. Vodja projekta Cassini je Nasin znanstvenik Earl Maize. Vsa ta leta je sonda raziskovala kompleksno atmosfero orjaškega planeta z obroči, spremembe letnih časov na planetu in njegova jezera tekočega metana. Vsi podatki so bili posredovani Nasinim znanstvenikom na Zemlji.Konec popotovanja

Cassini se trenutno nahaja v orbiti, ki jo bo popeljala proti Saturnu, kjer bo 15. septembra 2017 zgorela. S tem zadnjim korakom je NASA poskrbela, da Cassini ne bo okužila Saturna in njegovih lun z zemeljskimi mikroorganizmi, ki jih je morebiti ob vzletu prinesla z Zemlje.Začetki sonde Cassini

  • Vesoljsko plovilo so izstrelili s postaje Cape Canaveral 15. oktobra 1997. Poletela je na svojo 20-letno vesoljsko misijo in v tem času na Zemljo poslala osupljive posnetke vesolja.
  • 25. aprila 1997 je sonda preletela planet Venera. Od planeta je bila oddaljena manj kot 300 km.
  • Med leti 1999 in 2000 je uspešno preletela pas asteroidov. Kljub temu, da je območje polno asteroidov, pa NASA pojasnjuje, da le-ti ne predstavljajo nevarnosti za vesoljska plovila.

 

Sonda Cassini pred izstrelitvijo

To so le prvi začetki dolgoletnega raziskovanja vesolje sonde Cassini. Primarna naloga sonde je bilo raziskovanje Saturna in njegovega okolja.

 

Znanstveniki so med sondinim raziskovanjem Saturna spremljali spreminjanje letnih časov na Saturnu in bili priča velikanski nevihti na planetu. Na Saturnovi luni Titan so odkrili jezera metana, na luni Enkelad (Enceladus) pa oceane.


NASA upa, da je bila misija uspešna in bodo s pridobljenimi podatki, Nasini znanstveniki planet Saturn spoznali v popolni obliki.
Nekaj poučnega gradiva o vesolju za (mlade) raziskovalce vesolja:
Ključne besede: Sonda Cassini Cassini NASA vesolje Saturn Zemlja Titan veliki finale zadnji poljub Enkelad Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Eno dejanje pusti globlji vtis, kot tisoč besed.

Henrik Ibsen