Štirje nasveti za okolju prijaznejše kosilo

Štirje nasveti za okolju prijaznejše kosilo

07.01.2020 | Avtor: N. J.

Če želimo pomagati izboljšati svet, moramo začeti pri sebi. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da se naš planet že skoraj duši v plastiki in obeti niso nič kaj vzpodbudni. Zato je pomembno, da vsak pri sebi preuči, kaj lahko stori za lepše okolje in posledično boljše življenjske pogoje zase in prihodnje generacije. Že z malimi koraki, malimi spremembami v naših življenjskih navadah, lahko bistveno izboljšamo okolje v katerem živimo. Preberite si nekaj nasvetov, kako lahko, na preprost način, svoje kosilo pripravljate bolj zeleno, okolju prijazno.


1. Lokalno pridelana hrana

Hrana pridelana na drugem koncu sveta, nato pa kot tovor potujoča dneve in noči, preden doseže naše trgovinske police, seveda ne more več vsebovati hranilnih snovi, ki bi jih sami želeli in tudi pričakovali v določeni vrsti sadja ali zelenjave. Zato je pomembno, da čim več prehrambenih artiklov kupujemo od pridelovalcev v naši okolici. Ne le, da bo naš zajtrk ali kosilo zato bolj okusen in zdrav, kupovanje hrane pridelane v naši okolici, bo imelo blagodejen učinek na ogljični odtis, ki je pereč problem medcelinskega transporta. Zato je priporočljivo kupovati lokalno sezonsko sadje in zelenjavo. Še bolje pa bo, če boste nekaj hrane pridelali kar sami. Seveda pa si sem ter tja le privoščite kakšno eksotično sadje, pomembno je, da vsaj do neke mere skušamo izboljšati svoje bivanje na tem planetu.

2. Doma pripravljeni sokovi

Zakaj bi kupovali limonado ali pomarančen sok, vse zapakirano v plastično embalažo, ki močno obremenjuje okolje, če pa si lahko oboje sveže pripravite kar sami? Da ne omenjamo količin sladkorja in aditivov, ki se skrivajo v trgovinskih sokovih, ki na policah stojijo tedne in mesece. Vaše počutje bo neprimerno boljše, če boste spili doma narejen sadni ali zelenjavni sok, hkrati pa boste zadovoljni, da ste se izognili nepotrebni plastenki ali tetrapaku.

3. Nosite s seboj bombažno vrečko

Če boste pri sebi vedno imeli bombažno vrečko, se boste izognili zadregi ob nakupu plastične vrečke, ker vsega pa res ne morete nositi v rokah. Kadar pa so nakupi vnaprej načrtovani, pa sploh ni razloga, da ne bi se seboj prinesli trajnostne vrečke ali dveh. Tudi plastične vrečke za nabiranje sadja in zelenjave imajo že svoje, okolju prijazne alternative za večkratno uporabo.

4. Zamenjajte papirnate brisače s krpami iz lesne celuloze

Packarijo ali razlite tekočine veliko ljudi obriše s papirnatimi brisačami, ki pa takoj potem romajo v koš za odpadke. Ali veste, da le ena trajnostna eko krpa iz lesne celuloze lahko nadomesti kar 17 rol papirnatih brisač. Poleg tega so pralne v pralnem stroju. Papirnatim brisačam lahko pomahate v slovo!
Ključne besede: ekologija varovanje okolja trajnostna rešitev  Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vselej se trudite izboljšati se in izboljšal se bo tudi svet okoli vas. Že danes sprejmite izziv življenja!

(Colin Turner)