Svetlobno onesnaževanje: Vse več luči in svetil povzroča žuželčjo apokalipso

Svetlobno onesnaževanje: Vse več luči in svetil povzroča žuželčjo apokalipso

25.11.2019 | Avtor: A. D.


Umetna svetloba ponoči slabo vpliva na navade nočnih in dnevnih žuželk. Zaradi umetnih svetil in luči se lahko preselijo iz območja, kar spreminja njihov razvoj in življenjski krog. Pojavijo se težave pri razvoju, gibanju in razmnoževanju. Hkrati pa se žuželke težje skrijejo in so lahek plen. Izginevanje žuželk pa bo zamajalo celoten globalen ekosistem. Za žuželkami bodo izginevale ptice, ki so jim žuželke temeljna hrana. In tako se lahko poruši celotna prehranjevalna veriga.Znanstveniki verjamejo, da je izginevanje žuželk povzročilo kar tri milijarde veliko izgubo ptic v ZDA in Kanadi od leta 1970 do danes. Te ptice so se hranile z žuželkami.


Znanstveniki so preučili 200 raziskav o vplivu umetne svetlobe na žuželke. Prišli so do spoznanja, da je svetlobno onesnaževanje prišlo že tako daleč, da je upravičena bojazen, da bi v le nekaj desetletjih lahko izginilo 40 odstotkov žuželčjih vrst.


"Svetloba je vir vsega življenja na našem planetu, je temeljni del zaznavne sposobnosti večine vrst in je hkrati tudi okoljsko geslo časa v dnevu, in leta, ki je konstantno skozi celotno evolucijsko zgodovino. /../  Predvideti bi morali, da bo človeški poseg, ki je povzročil spremembe v naravnem svetlobnem okolju, vplival na vso življenje, ki se je razvijalo z njim - to pomeni na skoraj vso življenje na planetu Zemlja." - biolog Avalon Owens


Kako umetna svetloba škoduje žuželkam

- Luči privlačijo vešče in druge žuželke, ki jih vroča luč pohabi, ali pa jih zelo osvetljene lažje najdejo plenilci.
- Nekatere vrste žuželk umetna svetloba moti, in se preselijo.
- Enodnevnice se lahko zmedejo in jajčeca polagajo na ne-vodne površine.
- Dnevni opraševalci, kot so čebele, delo zavlečejo pozno v večer; medtem ko nočne žuželke dlje ne morejo pričeti s svojimi opravki.


Kako lahko pomagamo žuželkam

- Zmanjšajmo uporabo nepotrebnih svetil.
- Nujna osvetljava naj bo šibkejša.
- Izogibajmo se LED svetilkam, ki oddajajo ultrazvok.

Ključne besede: žuželke svetlobno onesnaževanje žuželčja apokalipsa ekologija človek  Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Priročnik za vizualiziranje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London