Svetovi

Svetovi

25.09.2016 | Avtor: dr. Lucija Mulej
"Po vsej verjetnosti vsako dejanje v vesoljnem redu pušča sled, vsaka beseda izzveni v vibraciji dobrega ali malo manj dobrega. Čemu malodušje? Temna noč duše, ki ji v psihiatriji rečejo depresija, je lastna vsakemu od nas. Vsi gremo skozi različna duševna stanja. Enaki smo si. Radost – vse bo dobro. Neskončen optimizem – uspelo nam bo. Ovire – kaj storijo ovire? "
Vsak od nas živi v svojem, in poleg tega je osebni svet posameznika sestavljen iz mnogih pod-svetov.
In govorimo o enakosti? Vse enakosti zvodenijo v ideologije, takšne in drugačne vrste.
Različni smo si. Po navadah, vzorcih vedenja, načinih čustvovanja. Vsak zase ima seveda v svojem svetu legitimiteto, da je resnica njegovega tipa prava. Je prava zanj, četudi je izkrivljena.

Gremo naprej. Pestovanje preteklosti nas odvrača od trenutka. Pestovanje preteklosti nas naredi trde in neobčutljive.
Vsak ima svoj svet, a kljub vsemu smo si enaki. Po čem? Vsi želimo srečo, prijetno potovanje skozi številne preizkušnje, veselje itd., enaki smo si po tem, da si želimo dobrega za sebe in soljudi, nam najbližje ali malo manj bližnje. Enaki smo si po tem, da bi sem in tja radi rešili svet, a ko vidimo, da včasih utapljamo sebe brez učinka, se porajajo dvomi.

Po vsej verjetnosti vsako dejanje v vesoljnem redu pušča sled, vsaka beseda izzveni v vibraciji dobrega ali malo manj dobrega. Čemu malodušje?
Temna noč duše, ki ji v psihiatriji rečejo depresija, je lastna vsakemu od nas. Vsi gremo skozi različna duševna stanja. Enaki smo si. Radost – vse bo dobro. Neskončen optimizem – uspelo nam bo. Ovire – kaj storijo ovire?

Odvisno od nas samih, odvisno od tega, kakšen je naš notranji svet. Ali je to svet vere v dobro, vere v svojo moč samoobvladovanja napačnih vedenj, napačnih besed? Ali je to svet boja in dokazovanja lastne resnice?
Od našega notranjega sveta je odvisna naša usoda – je odvisen naš jutri.

Odklanjanje drugačnih ljudi včasih omili lastno bolečino. Rokovanje s sočlovekom pove, kako se počutimo v svojem notranjem svetu. Odklanjanje posebnih lastnosti posameznika pove eno - naš notranji svet je reven in pust.

Zakaj bi bili proti bogastvu, uspehu, blagostanju? Če vaš svet ostaja topel in globok, če lahko vaše besede in vaša dejanja zdravijo bolečino sočloveka, ste bogati. Četudi ste materialno bogati. Verjetno je res, da ni problem postati bogat. Težje je znati biti bogat. Na nivoju dostojanstva.
Tek za denarjem je zanimiv šport. Nič manj ni zanimivo prostovoljstvo. Če bi se vsak Slovenec enkrat tedensko posvetil nekomu iz soseščine, ki potrebuje pomoč – čez noč bi bilo drugače. Fantazija?

A seveda se ne da. Dobrota je sirota.

Kaj je sočutje, kaj pomeni ljubiti sočloveka. Ali veste, kaj za vas pomenijo te besede?
Vsi smo jih polni.

Človek ima na poti življenja veliko možnosti samouresničenja: skozi obvladovanje materialnega sveta., skozi obvladovanje duševnosti, skozi izgradnjo osebnosti. Nenazadnje, vsega se je moč naučiti in vsak talent kultivirati.

Eno je gotovo - postati gospodar sebe je verjetno najboljša možna izbira in prav tako najtežja.
A vsak ima svoj svet in svoje pod-svetove. Mnogi služijo sami sebi, so zgolj plod domišljije in želja, ki se ni koli ne uresničijo, zaradi tako poimenovane »smole«, »zarote« itd.itd.

Človek mora prevzeti odgovornost za svoje življenje, svoje delo, svoje odločitve. To je pot zrelega človeka, človeka, ki se zaveda človeške neskončne ranljivosti in ki skuša kazati sonce v senci. Brez dokazovanj, preprosto in prodorno. Brez pričakovanj hipnih sprememb. Pomembna je vzdržnost; ni nujno, da se počasi daleč pride; kdo pa pravi, da je cilj daljava?

Priporočljivo branje >>> Tvoja nevidna moč - Vizualizacija
Ključne besede: družba  enakost  duša  notranji svet  osebnostna rast  povprečje  svetovi  razmišljanja  sočutje  zaznavanje  zavest Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ostani, je očarljiva beseda v prijateljskem slovarju.

Louisa May Alcott