Svetovni narodi se strinjajo: trgovino s slonovino je nujno ukiniti

Svetovni narodi se strinjajo: trgovino s slonovino je nujno ukiniti

03.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V le sedmih letih (2007-2014) je bilo, zaradi slonovine, v Afriki ubitih več kot 140.000 slonov. Populacija slonov v afriških savanah se je zmanjšala za tretjino! Vsakih 15 minut divji lovci ubijejo enega slona. Stanje je alarmantno, zato je pritisk na popolno prepoved zakonite trgovine s slonovino dosegel vrhunec. Prepoved vsakršne prodaje slonovine se zdi vse bližje.

Pretekli teden je v Johannesburgu potekala Svetovna konvencija o mednarodnem trgovanju z ogroženimi vrstami. 182 držav se je prvič v zgodovini soglasno strinjalo, da je treba vse nacionalne trge, ki preprodajajo slonovino, dokončno zapreti. Vsakršno mednarodno trgovanje s slonovino je sicer že prepovedano, a mnogo držav dovoljuje, da se antični in ostali izdelki iz slonovine prodajajo na domačih trgih. Na kongresu so se soglasno strinjali, da mora vsaka država na svetu urgentno sprejeti vse potrebne zakonodajne, regulativne in izvršilne ukrepe, ki bodo omogočili konec trgovanja s slonovino tudi na nacionalni ravni.

Kitajska, ki ima največjo nacionalno trgovino s slonovino, se je že zavezala, da bo trgovino s slonovino prepovedala, vendar končnega roka še ni določila. Japonska se brani, da njihov, sicer velik trg, ne vsebuje nezakonito pridobljene slonovine. A kot opozarja Susan Lieberman, ne obstaja legalna trgovina, ki ne bi imela svoje vloge pri ilegalnem trgovanju s slonovino.

Volja mednarodne skupnosti, da popolnoma prepove trgovino s slonovino, bo morda med afriške slone končno prinesla novo upanje.


Vir: Povzeto po TheGuardian / https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/02/worlds-nations-agree-elephant-ivory-markets-must-close
Foto: wikipedia

Ključne besede: sloni slonovina ogrožene živalske vrste prepoved Elephantidae okli Afriški slon Računalniški priročnik
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija