Temna januarska noč v 2019  bo primerna za opazovanje meteorskega roja kvadrantidov

Temna januarska noč v 2019 bo primerna za opazovanje meteorskega roja kvadrantidov

27.12.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikLjubitelji nočnega neba boste lahko v začetku januarja opazovali kvadrantide. Kvadrantidi so vsakoletni januarski meteorski roj. Opazovali jih bodo lahko prebivalci Severne poloble. Najbolj bodo vidni prebivalcem na skrajnem severu.


Kvadrantidi so prvi meteorski roj v letu 2019. Opazuje se jih v noči iz 3. na 4. januar. Letos bo to noč luna temna, kar poveča verjetnost, da bodo meteorji dobro vidni.

Za razliko od drugih letnih meteorskih rojev, ki so vidni vsem prebivalcem Zemlje, so kvadrantidi vidni le prebivalcem Severne poloble, saj je njihov vrhunec krajši, traja le nekaj ur. Medtem ko roj geminidov pada dan ali več, to pa omogoča opazovanje tega priljubljenega nebesnega pojava ljudem s celega sveta.

Za opazovanje kvadrantidov morate biti na pravem položaju na Zemlji, predvsem na Severni polobli. Prebivalci Evrope jih bomo lahko opazovali.


O Kvadrantidih

Meteoriti so ostanki asteroida 2003 EH1. Astronomi menijo, da je asteroid 2003 EH1 fragment kometa, katerega razpad so leta 1490 opazovali astronomi v Aziji. Kvadrantidi so prašni delci, ki jih komet pušča na svoji poti po vesolju. Zemlja v tem obdobju potuje skozi to prašno pot. Ko prašni delci asteroida padejo v zemeljsko atmosfero, zagorijo in za seboj pustijo privlačen svetloben rep.


Kot vsi meteorski roji, je tudi roj kvadrantidov ime dobil po ozvezdju, iz katerega naj bi izhajal, t.j. konstelacija Quadrans Muralis (Zidni kvadrant). To ozvezdje pa uradno ne obstaja več, saj je Mednarodna astronomska zveza v letu 1920 omejila število uradnih ozvezdij na 88, 30 pa jih je ukinila, med njimi tudi Quadrans Muralis. Po tem obdobju, so radiant Kvadrantidov določili v ozvezdju Volarja.


Srečni opazovalci bodo na temnem nočnem nebu lahko našteli 50 do 100 geminidov. Vrhunec meteorskega roja bo zgodaj zjutraj, v urah pred zoro, 4. januarja.


Nasveti za opazovanje:

  •     v noči iz 3. na 4. januar ob 0:00-6:00
  •     posebna oprema ni potrebna
  •     poiščite temen prostor v naravi, saj mestna razsvetljava moti opazovanje nočnega neba
  •     pogled na nebo naj bo široko odprt,  saj utrinki letijo čez vse nebo, preko vseh ozvezdij
  •     oči se na temo prilagajajo tudi 20 minut, zato si vzemite dovolj časa za opazovanje tega nebesnega pojava
  •     opazujte vsaj 1 uro, saj meteorni roj pride naenkrat
  •     utrinki prihajajo iz ozvezdja Perseus, vendar se nato razpršijo po celotnem nebu


Veselo opazovanje nočnega neba!
Ključne besede: kvandrantidi opazovanje nočnega neba vesolje znanost meteorit meteorski roj meteorski dež  V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ni boljšega časa, kot je sedanji.

(John Kalench)