Upad mrožev morda botroval izginotju starodavnih grenlandskih nordijskih ljudstev

Upad mrožev morda botroval izginotju starodavnih grenlandskih nordijskih ljudstev

06.01.2020 | Avtor: A. D.


Nova študija raziskuje teorije, da so nordijske skupnosti izginile v 15. stoletju, potem ko so mrože lovile skoraj do izumrtja.

Izginotje grenlandskih nordijskih ljudstev je zavito v tančico skrivnosti. Nordijske skupnosti so skoraj 400 let prosperirale na Arktiki, kjer so lovile mrože, zaradi njihovih oklov, ki so bili dragocena srednjeveška dobrina.

Prekomeren lov ter ekonomski pritisk zaradi prihoda slonovine  na evropski trg v 13. stoletju, sta po študiji, botrovala padcu nordijskih ljudstev.

Pri raziskavi so sodelovali raziskovalci z univerz Cambridge, Oslo in Trondheim, ki so preučili vsaj 1400 oklov mrožev, ki se nahajajo po Evropi. Ugotovili so, da so vsi artefakti prišli od mrožev, ki so prebivali v morjih, dosegljivih le nordijskim ljudstvom.

Poleg izginotja mrožev, ki je nordijske lovce prisililo k lovu še bolj na severu, je izginotju nordijskih kultur botrovalo še podnebje, saj je prišla kratka ledena doba in s tem neprimerne razmere za obdelovanje zemlje.


Ključne besede: mrož Grenlandija nordijska ljudstva zgodovina Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino