Upad mrožev morda botroval izginotju starodavnih grenlandskih nordijskih ljudstev

Upad mrožev morda botroval izginotju starodavnih grenlandskih nordijskih ljudstev

06.01.2020 | Avtor: A. D.


Nova študija raziskuje teorije, da so nordijske skupnosti izginile v 15. stoletju, potem ko so mrože lovile skoraj do izumrtja.

Izginotje grenlandskih nordijskih ljudstev je zavito v tančico skrivnosti. Nordijske skupnosti so skoraj 400 let prosperirale na Arktiki, kjer so lovile mrože, zaradi njihovih oklov, ki so bili dragocena srednjeveška dobrina.

Prekomeren lov ter ekonomski pritisk zaradi prihoda slonovine  na evropski trg v 13. stoletju, sta po študiji, botrovala padcu nordijskih ljudstev.

Pri raziskavi so sodelovali raziskovalci z univerz Cambridge, Oslo in Trondheim, ki so preučili vsaj 1400 oklov mrožev, ki se nahajajo po Evropi. Ugotovili so, da so vsi artefakti prišli od mrožev, ki so prebivali v morjih, dosegljivih le nordijskim ljudstvom.

Poleg izginotja mrožev, ki je nordijske lovce prisililo k lovu še bolj na severu, je izginotju nordijskih kultur botrovalo še podnebje, saj je prišla kratka ledena doba in s tem neprimerne razmere za obdelovanje zemlje.


Ključne besede: mrož Grenlandija nordijska ljudstva zgodovina Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija