V jezeru na jugu Italije odkrili največje fosilizirano okostje antičnega kita doslej

V jezeru na jugu Italije odkrili največje fosilizirano okostje antičnega kita doslej

03.05.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Kosti so izkopali že med leti 2006 in 2008, sedaj pa so objavili izsledke."


V jezeru San Giuliano, ki leži v deželi Basilicata, na jugu Italije, so med leti 2006 in 2008 odkrili fosiliziran skelet antičnega kita.
Sinji kit

Jezero San Giuliano je umetno narejeno jezero in je dom številnih vrst vodnih ptic, ter od leta 2000 velja za zaščiten naravni park.


Prve kosti velikanskega antičnega morskega sesalca so izkopali avgusta 2006. Našli so del lobanje - po katerem so lahko določili velikost živali; več vretenc in tri metrsko rebro. 


Skelet je star vsaj 1.5 milijona let in izvira iz dobe plejstocen. Ko so skelet primerjali z današnjimi kiti, so ugotovili, da gre verjetno za prednika sinjega kita. Fosiliziran skelet je dolg 27 metrov, kar pomeni, da so veliki kiti živeli v morju že milijone let prej, kot je bilo do sedaj znano, saj se nova vrsta živali ne more razviti čez noč.

Gre za največjo najdeno prazgodovinsko žival do sedaj, večjo od največjega najdenega dinozavra. Današnji sinji kit pa s 30 metri dolžine velja za največjega prebivalca našega planeta vseh časov. Zaradi prekomernega lova, onesnaževanja njihovega življenjskega okolja, trkov z ladjami danes spada med ogrožene živalske vrste.

Ilustracija Živa Viviana Doria
Ključne besede: prazgodovina fosil kiti cetacea sinji kit okostje evolucija Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ta, ki si želi vrtnico, mora spoštovati njen trn.

Andre Gide