Vulkan Etna te dni ponovno bruha lavo

Vulkan Etna te dni ponovno bruha lavo

16.03.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


"Etna (3323 m) delujoč ognjenik na vzhodni obali Sicilije."

Najbolj aktivni evropski vulkan Etna, ki gleda na mesto Catania, je danes že tretjič, v manj kot treh tednih, izbruhnil lavo kar 200 metrov v nebo.

Izbruh vulkana Etna

Foto: izbruh vulkana Etna, 16.3.2017, video italijanski Nacionalni inštitut za geofoziko in vulkanologijo


Današnji izbruh je prišel iz relativno novega kraterja na jugovzhodni strani vrha. Prisotni vulkanologi so sporočili, da je situacija pod nadzorom. 

Vulkan Etna je od leta 2013 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Izbruhne nekajkrat na leto, zadnji večji izbruh pa so zabeležili leta 1992, ko si je lava utrla pot skozi mesto Zafferana Etnea in uničila nekaj hiš.

Poleg Vezuva, je Etna eden izmed 16 svetovnih 'desetletnih vulkanov', aktivnih vulkanov, ki jih skrbno nadzorujejo zaradi pogoste dejavnosti in njihove gosto poseljene okolice..Ključne besede: vulkani ognjeniki geologija vulkanologija Etna Italija Sicilija delujoči vulkani izbruh lava Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London