Zakaj imajo zebre proge

Zakaj imajo zebre proge

26.02.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikDo sedaj znanstvenikom ni bilo povsem jasno, zakaj so zebre obarvane s prepoznavnimi belimi in črnimi progami. Sedaj pa so angleški znanstveniki z Univerze v Bristolu objavili študijo, ki je morda razkrila skrivnost progaste zebre.

Črno bele proge naj bi po ugotovitvah zmedle muhe, ki zaradi tega ne pristanejo na koži zeber, da bi jih ugriznile.

Raziskava je bila opravljena v angleškem Somersetu na zebrah, konjih in konjih, oblečenih v zebrin vzorec. Raziskovalci so pri eksperimentu uporabili pregrinjala z zebrinim vzorcem, s katerimi so prekrili nekaj konjev. Raziskava je potekala tako, da so vsaj 16 ur na polju opazovali vedenje muh okoli devetih konjev in treh zeber.

Ugotovili so, da so muhe sicer vse živali relativno enakomerno obletavale, razlika je bila pri pristajanju oziroma stiku s kožo.

Muhe so redno pristajale na konjih, medtem, ko je pri zebrah le redko prišlo do direktnega stika. Tudi pri konjih, oblečenih v zebre, so muhe pristajale predvsem na glavi in odkritih predelih, na zebrinem pregrinjalu pa le redko.


Prav tako so opazili, da so muhe zebre sprva smatrale za sivo obarvane konje, ko so priletele blizu, pa so se sunkovito obračale proč od belo-črnih prog.

Znanstveniki sedaj raziskujejo teorijo, da so zebre svoje proge dobile skozi evolucijo, da bi bile zaščitene pred napadi muh.Ključne besede: zebra živalstvo živali proge raziskava To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)