Zakaj imajo zebre proge

Zakaj imajo zebre proge

26.02.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikDo sedaj znanstvenikom ni bilo povsem jasno, zakaj so zebre obarvane s prepoznavnimi belimi in črnimi progami. Sedaj pa so angleški znanstveniki z Univerze v Bristolu objavili študijo, ki je morda razkrila skrivnost progaste zebre.

Črno bele proge naj bi po ugotovitvah zmedle muhe, ki zaradi tega ne pristanejo na koži zeber, da bi jih ugriznile.

Raziskava je bila opravljena v angleškem Somersetu na zebrah, konjih in konjih, oblečenih v zebrin vzorec. Raziskovalci so pri eksperimentu uporabili pregrinjala z zebrinim vzorcem, s katerimi so prekrili nekaj konjev. Raziskava je potekala tako, da so vsaj 16 ur na polju opazovali vedenje muh okoli devetih konjev in treh zeber.

Ugotovili so, da so muhe sicer vse živali relativno enakomerno obletavale, razlika je bila pri pristajanju oziroma stiku s kožo.

Muhe so redno pristajale na konjih, medtem, ko je pri zebrah le redko prišlo do direktnega stika. Tudi pri konjih, oblečenih v zebre, so muhe pristajale predvsem na glavi in odkritih predelih, na zebrinem pregrinjalu pa le redko.


Prav tako so opazili, da so muhe zebre sprva smatrale za sivo obarvane konje, ko so priletele blizu, pa so se sunkovito obračale proč od belo-črnih prog.

Znanstveniki sedaj raziskujejo teorijo, da so zebre svoje proge dobile skozi evolucijo, da bi bile zaščitene pred napadi muh.Ključne besede: zebra živalstvo živali proge raziskava Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skoraj vsi izjemni dosežki so bili doseženi potem, ko je že bilo "povsem" dokazano, da jih je nemogoče izvesti.

(Orison Swett Marden)