Zakaj imajo zebre proge

Zakaj imajo zebre proge

26.02.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikDo sedaj znanstvenikom ni bilo povsem jasno, zakaj so zebre obarvane s prepoznavnimi belimi in črnimi progami. Sedaj pa so angleški znanstveniki z Univerze v Bristolu objavili študijo, ki je morda razkrila skrivnost progaste zebre.

Črno bele proge naj bi po ugotovitvah zmedle muhe, ki zaradi tega ne pristanejo na koži zeber, da bi jih ugriznile.

Raziskava je bila opravljena v angleškem Somersetu na zebrah, konjih in konjih, oblečenih v zebrin vzorec. Raziskovalci so pri eksperimentu uporabili pregrinjala z zebrinim vzorcem, s katerimi so prekrili nekaj konjev. Raziskava je potekala tako, da so vsaj 16 ur na polju opazovali vedenje muh okoli devetih konjev in treh zeber.

Ugotovili so, da so muhe sicer vse živali relativno enakomerno obletavale, razlika je bila pri pristajanju oziroma stiku s kožo.

Muhe so redno pristajale na konjih, medtem, ko je pri zebrah le redko prišlo do direktnega stika. Tudi pri konjih, oblečenih v zebre, so muhe pristajale predvsem na glavi in odkritih predelih, na zebrinem pregrinjalu pa le redko.


Prav tako so opazili, da so muhe zebre sprva smatrale za sivo obarvane konje, ko so priletele blizu, pa so se sunkovito obračale proč od belo-črnih prog.

Znanstveniki sedaj raziskujejo teorijo, da so zebre svoje proge dobile skozi evolucijo, da bi bile zaščitene pred napadi muh.Ključne besede: zebra živalstvo živali proge raziskava Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser