Zamaskirani knjižni in filmski junak Zorro je star 100 let

Zamaskirani knjižni in filmski junak Zorro je star 100 let

05.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Devetega avgusta bo minilo točno 100 let, odkar je bila prvič objavljena legenda o Zorru, španskemu junaku, rešitelju nemočnih in borcu za pravico.

 

Lik Zorra, junaka s črnim ogrninjalom, črno masko in klobukom, je ustvaril ameriški pisec Johnston McCulley v svojem delu The Curse of Capistrano, ki ga je prvič objavil 9. Avgusta 1919 v kalifornijski reviji.

 

McCulley je za časa svojega življenja Zorru posvetil kar 60 knjig. Nikoli pa ni razkril, kje je našel navdih za tega junaka.

 

V njegovi knjižni predlogi je Zorro alter ego mladega španskega plemiča iz 19. Stoletja, ki mu je ime Don Diego de la Vega. De la Vega ob vrnitvi v Kalifornijo ugotovi, da tam vladata kriminal in korupcija. Odloči se, da mora pomagati zatiranim, zato se zamaskira v črno ogrinjalo, klobuk in masko, ki prekriva zgornji del njegovega obraza. Spremlja ga nadvse inteligenten črn konj z imenom Tornado in zvesti služabnik Bernardo, ki je nem. Le Bernardo in Tornado poznata resnično identiteto Zorra. Zorro se s svojim mečem po uspešni akciji vedno podpiše s črko z.

 

Zorra je v veliki filmski uspešnici The Mask of Zorro leta 1998 zaigral Antonio Banderas.


Ključne besede: Zorro junaki zamaskirani junaki Johnston McCulley Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nasmeh zgladi vse nejasnosti.

Herman Melville