Zamaskirani knjižni in filmski junak Zorro je star 100 let

Zamaskirani knjižni in filmski junak Zorro je star 100 let

05.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Devetega avgusta bo minilo točno 100 let, odkar je bila prvič objavljena legenda o Zorru, španskemu junaku, rešitelju nemočnih in borcu za pravico.

 

Lik Zorra, junaka s črnim ogrninjalom, črno masko in klobukom, je ustvaril ameriški pisec Johnston McCulley v svojem delu The Curse of Capistrano, ki ga je prvič objavil 9. Avgusta 1919 v kalifornijski reviji.

 

McCulley je za časa svojega življenja Zorru posvetil kar 60 knjig. Nikoli pa ni razkril, kje je našel navdih za tega junaka.

 

V njegovi knjižni predlogi je Zorro alter ego mladega španskega plemiča iz 19. Stoletja, ki mu je ime Don Diego de la Vega. De la Vega ob vrnitvi v Kalifornijo ugotovi, da tam vladata kriminal in korupcija. Odloči se, da mora pomagati zatiranim, zato se zamaskira v črno ogrinjalo, klobuk in masko, ki prekriva zgornji del njegovega obraza. Spremlja ga nadvse inteligenten črn konj z imenom Tornado in zvesti služabnik Bernardo, ki je nem. Le Bernardo in Tornado poznata resnično identiteto Zorra. Zorro se s svojim mečem po uspešni akciji vedno podpiše s črko z.

 

Zorra je v veliki filmski uspešnici The Mask of Zorro leta 1998 zaigral Antonio Banderas.


Ključne besede: Zorro junaki zamaskirani junaki Johnston McCulley Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če misliš da zmoreš, zmoreš.

John Burroughs