Zasadite vrtno oazo za metulje

Zasadite vrtno oazo za metulje

03.05.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Odstopite delček vrta, balkona ali okenske police cvetlični zasaditvi in poleti uživajte ob pogledu na metulje."


Tudi v Sloveniji vse redkeje opažamo metulje. Sem ter tja na travnikih opazimo belina ali cekinčka, medtem ko so na primer lastovičarji že prava redkost.

Splošno znano je, da je danes metuljev občutno manj kot pred petdesetimi leti. Vzrok je moč najti v uničevanju travniških površin in gozdov. Njihov podeželski habitat zaradi industrije in prekomerne košnje izginja.


Metulji le še s težavo najdejo primerno hrano in zatočišče, zato mnogokrat omagajo.
Vaš vrt, balkon ali pa le okenska polica lahko postanejo dragoceno zatočišče za ta krhka krilata bitja. Metulji lahko letijo zelo visoko, zato  lahko  rastline zasadite tudi na balkonu v višjem nadstropju stolpnice.

Metulji obiščejo vrt zaradi sladkega nektarja, ki ga najdejo v cvetlicah. Rajši kot senco imajo sončno lego, zato naj bodo zasaditve tam, kjer večji del dneva sije sonce.

Kako privabiti metulje na vrt

- Gredica z visoko travo in divjimi cvetlicami
Izberite del vrta, kjer boste pustili rasti travo . Metulji imajo najraje divje trave, ne okrasnih. Na varni zaplati trave in travniških cvetlic bodo metulji našli prostor za razmnoževanje. Plevel pustite, saj je vir hrane za gosenice. Travnik in rastline nudijo nektar za metulje, kot tudi hrano in zatočišče za njihove gosenice.


- Barvita zasaditev
Raznovrstna zasaditev bo privabila različne vrste metuljev. Deteljin modrin ima rad turško deteljo, mali trepetlikar zatočišče najde v kosteničevju, gospice iz družine pisančkov pa  na primer privabi listje vijolic. Iste cvetlice naj rastejo v skupinah/blokih.

- Gosenice imajo rade kapucinke, zato jih le zasadite in preprečite, da bi se mastile z vašim zeljem.

- V mislih imejte zasaditev cvetlic za različne sezone. Spomladanske cvetlice so pomembne, saj se metulji prebujajo iz hibernacije, jesenske cvetlice pa jim nudijo zalogo nektarja za dolgo zimo.

Cvetlice bodo proizvajale še več nektarja, če boste redno odstranjevali odcvetele cvetove, jih dobro zalivali in mulčili z organsko snovjo.

Rastline, ki privabljajo metulje
Regrat, vijolica, trobentica, mačeha, srebrenka, šebenik, sivka, spominčica, rdeča špajka, plavica, materina dušica, navadna dobra misel, meta, budleja, španski bezeg, kosteničevje, turška detelja, krvenka, bodoglavec, žametnica, krizantema, nebina, origano, aubrieta, grmasti jetičnik, grenik.Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Slikanica za otroke >>>Metulj Modrin in čarobni vrtKljučne besede: metulji vrt ekologija vrtnarjenje narava nektar žuželke živali Grenko sladka mikropoezija
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Popolna sreča je mozaik, ki ga sestavljamo celo življenje.

Jože Urbanija