Ženske v znanosti: Maria Merian, znanstvena ilustracija & entomologija

Ženske v znanosti: Maria Merian, znanstvena ilustracija & entomologija

23.05.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Entomologija je veda o žuželkah"

Maria Merian (1647 - 1717) je bila naravoslovka in znanstvena ilustratorka ter ena najpomembnejših raziskovalcev na področju entomologije. Že za časa svojega življenja je bila priznana entomologinja, saj je s svojim natančnim opazovanjem in opisovanjem metamorfoze od gosenice do metulja, odkrila mnogo do tedaj neznanih dejstev o življenju žuželk. Hkrati je bila ena prvih naravoslovk, ki je žuželke opazovala v naravnem okolju. 

Maria Merian je delovala kot botanična ilustratorka. Ženske tistega časa, zaradi cehov, niso smele slikati z oljem, zato je Maria za ilustriranje uporabljala akvarele. Zbirala in opazovala je žive žuželke, ki jih je nato natančno upodobila v ilustracijah. Za časa njenega življenja so žuželke veljale za gnusne in nezanimive, zato je bila njihova preobrazba večinoma neznanka. Maria pa je opisala življenjski krog kar 186 vrst žuželk. Njena prva knjiga znanstvenih, naravoslovnih ilustracij je bila Neues Blumenbuch, ki je izšla leta 1678. Njeno največje delo pa je Metamorphosis insectorum Surinamensium, ki je izšlo leta 1705. Merianine ilustracije rastlin, žab, kač, pajkov, tropskih žuželk, so cenjene še danes.

Ključne besede: Maria Merian entomologija znanstvena ilustracija botanika žuželke ilustratorka znanost ženske v znanosti naravoslovje življenjski krog entomologi biologija Računalniški priročnik
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky