Znameniti stolp v italijanski Pisi se je rahlo zravnal

Znameniti stolp v italijanski Pisi se je rahlo zravnal

22.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Poševni stolp, ena izmed italijanskih znamenitosti, je slaven zaradi svoje nagnjenosti. Stoji na Stolničnem trgu, v starem mestnem jedru. Stolp je visok 56 metrov in je bil zgrajen med 12. in 14. stoletjem.

Nagibanje stolpa je povzročilo premajhno število temeljev, ki na eni strani ne morejo držati teže stolpa, zato se na mehkih tleh pogreza vse od leta 1173.

Strokovnjaki, zaradi varnosti, vsake tri mesece preverijo stanje tega simbola Italije. Ugotovili soi, da se je stolp v Pisi v zadnjih 20 letih zravnal za štiri centimetre, oziroma se je postavil pokonci za dobre pol stopinje.


Poševni stolp v Pisi si vsako leto ogleda več kot 5 milijonov  obiskovalcev.

Ključne besede: poševni stolp Pisa arhitektura zgodovina Italija zanimivosti Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne