10. december je Dan človekovih pravic

10. december je Dan človekovih pravic

09.12.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Dan človekovih pravic se vsako leto praznuje 10. decembra - na dan, ko je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1948 sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic. Deklaracija razglaša neodtujljive pravice, do katerih je vsakdo upravičen kot človek - ne glede na raso, kožo, vero, spol, jezik, politično ali drugo prepričanje, nacionalno ali socialno poreklo, lastnino, rojstvo ali drug status. Na voljo je v več kot 500 jezikih in je najbolj prevajan dokument na svetu.Tema 2020: Okrevajte boljše - zavzemite se za človekove pravice

Letošnja tema dneva človekovih pravic se nanaša na pandemijo COVID-19 in se osredotoča na potrebo po boljšem okrevanju z zagotavljanjem, da so človekove pravice osrednjega pomena za okrevanje. Skupne globalne cilje bomo dosegli
le, če bomo lahko ustvarili enake možnosti za vse, odpravili slabosti, ki jih je razkrivala pandemija COVID-19, ter uporabili standarde človekovih pravic za boj proti zakoreninjenim, sistematičnim in medgeneracijskim neenakostim, izključenosti in diskriminaciji.

10. december je priložnost, da ponovno potrdimo pomen človekovih pravic, potrebo po globalni solidarnosti ter naši medsebojni povezanosti in skupni človečnosti.

V skladu s splošnim pozivom k ukrepanju ZN za človekove pravice "Vstani za človekove pravice" želimo širšo javnost, naše partnerje in dr
užino ZN vključiti v spodbujanje preobrazbe in predstaviti praktične in navdihujoče primere, ki lahko prispevajo k boljšemu okrevanju in spodbujanju k vzdržljivi in pravični družbi.


Človekove pravice in cilji trajnostnega razvoja

Človekove pravice so v bistvo ciljev trajnostnega razvoja, saj v odsotnosti človekovega dostojanstva, ne moremo pričakovati spodbujanja trajnostnega razvoja. Človekove pravice vodi napredek pri vseh ciljih trajnostnega razvoja, cilje trajnostnega razvoja pa vodi napredek na področju človekovih pravic.

Ključne besede: dan človekovih pravic Združeni narodi pandemija prihodnost človeštvo svet človekove pravice Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prvi cilj je le iztočna točka za naslednjega.

John Dewey