Patti Smith je prejela letošnjo Beethovnovo nagrado za človekove pravice

Patti Smith je prejela letošnjo Beethovnovo nagrado za človekove pravice

16.12.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Vedno sem ista oseba. Razvijam se, a se med tem ne spreminjam. - Patti Smith"

Ameriška glasbenica, umetnica in aktivistka Patti Smith je najnovejša prejemnica mednarodne Beethovnove nagrade za človekove pravice, ki jo podeljujejo šesto leto. Nagrado je prejela za svoje prizadevanje in delovanje na področju človekovih pravic in varovanja podnebja. Nagrado, ki nosi ime po velikanu klasične glasbe Ludwigu van Beethovnu, podeljuje Beethovnova akademija, ki ima sedež v nemškem Bonnu, rojstnem kraju skladatelja.

V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je "od samega začetka punk- rockpevka" in "ikona ž
enskega gibanja". Dodali so: "Aktivistka je - s svojimi knjigami, pesmimi in svojim življenjem. (...) Zavzema se za človekove pravice, mir, svobodo, zmanjševanje revščine, vključenost in varovanje podnebja".

Poudarili so, da je 5. junija 2020, na svetovni dan okolja, skupaj s še 240 umetniki, podpisala Beethovnovo deklaracijo. Gre za izjavo o nameri, s katero so se podpisniki zavezali, da bodo svoje delo dali na razpolago do okolja prijaznemu, trajnostnemu in ekološko sprejemljivemu podjetju.

Beethovnova akademija je v torek sporočila, da bo glasbenica nagrado prejela prihodnje leto, ko bo predvidoma gostovala v Bad Honnefu.

Beethovnova akademija, ki deluje v Bad Honnefu pri Bonnu, je za svoje vodilno načelo pri podeljevanju nagrad vzela človekove pravice, mir, svobodo, zmanjšanje revščine in vključenost. Akademija vidi Beethovna kot družbenega utopista in vizionarja drugačne družbe. in kot tak je v središču vseh projektov akademije, ki nosi njegovo ime. Mednarodno Beethovnovo nagrado podeljujejo od leta 2015.

Fotografija: youtube/posnetek zaslona

Ključne besede: Patti Smith nagrada mednarodna Beethovnova nagrada Bonn glasba človekove pravice Ludwig van Beethoven Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Priročnik za vizualiziranje
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Velikokrat je sreča tako blizu nas, da moramo daleč odpotovati, da se tega zavemo.

(Rudi Kerševan)