Velika Britanija Egiptu vrnila okrasno ploščo faraona Amenhotepa

Velika Britanija Egiptu vrnila okrasno ploščo faraona Amenhotepa

11.01.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Antični artefakt je bil ukraden iz Egipta."Egipčansko ministrstvo za antikvitete je sporočilo, da se je dragocen artefakt, ki so ga našli na neki londonski dražbi vrnil v domovino.

Gre za okrasno ploščo ali kartušo faraona Amenhotepa I. iz 17. dinastije. Faraon Amenhotep je vladal v 16. stoletju pr. n. št. Vladal je 21 let.

Okrasno ploščo so pretihotapili iz Egipta in jo želeli prodati na neimenovani londonski dražbi. Okrasna plošča je bila predtem razstavljena v odprtem muzeju v templju Karnak v Luksorju. Ministrstvo je spremljalo spletne strani mednarodnih dražbenih hiš, in ko so naleteli na ukraden artefakt, so uporabili vsa pravna sredstva za ustavitev dražbe in vrnitev predmeta.

V Egipt se je v zadnjih dveh letih vrnilo več kot 1000 ukradenih artefaktov, še veliko pa jih ostaja po svetu. Oblasti si prizadevajo za njihovo vrnitev. Artefakti iz Egipta na dražbah lahko prinesejo več sto tisoč dolarjev.


Fotografija je simbolična.


Ključne besede: Egipt zgodovina antika artefakt kartuša faraoni arheologija  Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London