Velika Britanija Egiptu vrnila okrasno ploščo faraona Amenhotepa

Velika Britanija Egiptu vrnila okrasno ploščo faraona Amenhotepa

11.01.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Antični artefakt je bil ukraden iz Egipta."Egipčansko ministrstvo za antikvitete je sporočilo, da se je dragocen artefakt, ki so ga našli na neki londonski dražbi vrnil v domovino.

Gre za okrasno ploščo ali kartušo faraona Amenhotepa I. iz 17. dinastije. Faraon Amenhotep je vladal v 16. stoletju pr. n. št. Vladal je 21 let.

Okrasno ploščo so pretihotapili iz Egipta in jo želeli prodati na neimenovani londonski dražbi. Okrasna plošča je bila predtem razstavljena v odprtem muzeju v templju Karnak v Luksorju. Ministrstvo je spremljalo spletne strani mednarodnih dražbenih hiš, in ko so naleteli na ukraden artefakt, so uporabili vsa pravna sredstva za ustavitev dražbe in vrnitev predmeta.

V Egipt se je v zadnjih dveh letih vrnilo več kot 1000 ukradenih artefaktov, še veliko pa jih ostaja po svetu. Oblasti si prizadevajo za njihovo vrnitev. Artefakti iz Egipta na dražbah lahko prinesejo več sto tisoč dolarjev.


Fotografija je simbolična.


Ključne besede: Egipt zgodovina antika artefakt kartuša faraoni arheologija  Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Jaz iščem samo eno - da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Pablo Picasso