4 zdravilne lastnosti špargljev

4 zdravilne lastnosti špargljev

15.04.2020 | Avtor: B. O.


Šparglji so sinonim za pomladni čas. Ta priljubljenazelenjava ima prav poseben okus, ki se odlično poda k pomladnim kosilom. Pri špargljih je pomembno, da jih ne razkuhamo preveč, saj bodo tako izgubili veliko zdravilnih snovi. Dovolj je, da jih par minut dušimo na zmernem ognju.

Predstavljamo štiri izmed mnogih pozitivnih lastnosti špargljev, ki izboljšajo naše počutje in zdravje.


1. SO ZELO HRANILNI IN IMAJO MALO KALORIJ

100 g špargljev vsebuje le 20 kalorij. Kljub temu pa so bogat vir hranilnih snovi. V njih najdemo nekaj nujnih vitaminov in mineralov, posebno folno kislino ter vitamine A, C in K. V majhnih količinah vsebujejo tudi železo, cink in riboflavin.


2. VIR ANTIOKSIDANTOV

Šparglji vsebujejo Vitamin E, ki je pomemben antioksidant. Antioksidanti ščitijo naše celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov in pred oksidativnim stresom, ki povzroča staranje, kronična vnetja in mnoge bolezni. Vitamin E krepi imunski sistem in ščiti celice pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Za večji učinek popražite/podušite šparglje na olivnem olju. Telo lažje absorbira vitamin E ob prisotnosti nekaj maščobe.


3. UGODNO VPLIVAJO NA PREBAVO

Šparglji so bogati z vlakninami. Študije so pokazale, da prehranjevanje z zelenjavo in sadjem, ki je bogato z vlakninami zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak, srčne bolezni in sladkorno bolezen. Šparglji vsebujejo veliko netopnih vlaknin, ki izboljšajo blato in spodbujajo redno delovanje črevesja, ki je potrebno za zdrav prebavni sistem.


4. ZNIŽUJEJO KRVNI PRITISK

Visok krvni pritisk pesti več kot 1 milijardo ljudi po vsem svetu, in je velik povzročitelj srčnih bolezni in kapi. Raziskave so pokazale, da večje uživanje minerala kalija, ter zmanjševanje uživanja soli pripomore k zniževanju krvnega pritiska. Šparglji so dober vir kalija. Polovica skodelice špargljev prispeva 7% dnevne potrebe po kaliju.


Ključne besede: šparglji pomlad zdravje hrana zelenjava Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kar daš, to dobiš, kar misliš o sebi in življenju, se ti uresniči.

(Louise L. Hay)