Ali bodo čez milijone let Saturnovi obroči le še preteklost

Ali bodo čez milijone let Saturnovi obroči le še preteklost

24.12.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Saturnovi spektakularni ikonični obroči so razlog, da je Saturn eden najbolj privlačnih planetov našega sončnega sistema. Nova raziskava pa je potrdila, kar so znanstveniki predvidevali že nekaj časa, da so obroči le začasni.

Saturn bi znal brez obročev ostati čez 100 milijonov let.

Znanstveniki so se že od nekdaj spraševali, ali bodo Saturnovi obroči večni ali ne. Že leta 1981, so s pomočjo Voyagerja 1 in Voyagerja 2 ugotovili, da temu ne bo tako.

S pomočjo Voyagerjev so postavili teorijo, da so delci obročnega sistema postali ujeti v Saturnovo magnetno polje, se spuščali proti planetu in ustvarili dež, ki je odstranil meglico in ustvaril znamenite proge.
To teorijo iz 80-ih let prejšnjega stoletja so sedaj potrdili pri Nasi. V pomoč so jim bili tudi podatki nedavno ugasle sonde Cassini, ki je dež zaznala tudi na ekvatorju planeta. Saturnov dež naj bi nastal, ko delci obročev postanejo naelektreni, bodisi zaradi ultraviolične svetlobe Sonca ali plazme (vročega plina, ki ga povzročijo mikrometeroidi, ki padajo v Saturnovo atmosfero). Zaradi tega dežja, bo prišlo do neizogibne erozije obročev.

Znanstveniki so tako razvili novo teorijo, da so obroči le začasen del Saturna. Do sedaj je veljalo, da so obroči stari vsaj 4 milijarde let, vendar znanstveniki sedaj menijo, da so mnogo mlajši.

Zaradi dežja, ki pada na Saturn iz obročev, bodo obroči izginili čez 100 do 300 milijonov let. Morda pa so obročne sisteme imeli tudi drugi planeti našega osončja, ki pa so izginili dolgo pred našim obstojem.O Saturnovih obročih

- njihov premer je 170.000 milj, oziroma tri četrtine razdalje med Zemljo in Luno
- debelina obročev pa je le približno 9 metrov
- obroče sestavljajo milijoni delcev ledu in kamnin. Nekateri kosi so veliki, drugi pa mikroskopsko majhni.
Ključne besede: Saturn planeti obročni sistem obroči dež vesolje osončni sistem NASA Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)