Amarilis

Amarilis

21.12.2017 | Avtor: Matevž Likar
"Za ponovno cvetenje moramo samo počakati, da si rastlina nabere dovolj energije, nato pa jo prenesemo v hladen sončen prostor in jo prenehamo zalivati. Listi bodo postopoma odmrli in rastlina bo prešla v mirovanje. Čebulico nato 8-12 tednov skladiščimo v temnem prostoru, kar bo ustrezalo sušnemu obodobju, ki mu je amarilis izpostavljen v naravi."
Noben drug cvet sobne rastline ne more poživiti zimskih dni s toliko barve kot amarilis. Na voljo je cela vrsta kultivarjev od velecvetnih amarilisov in kultivarjev s polnimi cvetovi, do pritlikavih amarilisov, ki polepšajo tudi manjše okenske police.

Sajenje čebulice

AmarilisAmarilise navadno kupimo kot golo čebulico, ki jo moramo sami posaditi. Za sajenje izberemo lonček, ki je le malo večji od premera čebulice. Posadimo jo v dobro odceden substrat, do polovice ali dveh tretjin njene višine. Pred sajenjem čebulico namočimo za približno 12 ur v mlačno vodo. Pri tem naj bodo v vodi samo korenine, medtem ko mora zgornji del ostati suh.

Pri zalivanju pazimo, da ne bo prišlo do zastajanja vode, saj lahko le-ta povzroči gnitje čebulice. Razvijajoč amarilis zalijemo takrat, ko je substrat suh na otip. Ko se bodo začele razvijati korenine se bo lonček hitreje izsuševal in ga boste morali zalivati v krajših razmakih. Ko v nekaj tednih bo začel poganjati cvetni poganjek, rastlino začnite sedaj vsakodnevno vrteti okrog svoje osi, da preprečite nagibanje proti svetlobi.

Sajenje za posebne priložnosti

Najprej se morate odločiti kdaj želite, da bo vaš amarilis v polnem cvetu. Čebulico morate posaditi 6-8 tednov pred željenim datumom. V kolikor na primer želite cvetove amarilisa za božič, posadite čebulico v oktobru.

Nega po cvetenju

Po cvetenju odstranite odcvetele cvetove, po propadu stebla pa odstranite še to tako, da ga odrežete z ostrim nožem blizu vratu čebulice. Ne odstranjujte pa listov, saj si mora čebulica nabrati energije in zalog za novo cvetenje. Rastlino tudi dvakrat mesečno pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. Nikakor pa ne smete pognojiti mirujoče čebulice, saj lahko uničite korenine.

Za ponovno cvetenje moramo samo počakati, da si rastlina nabere dovolj energije, nato pa jo prenesemo v hladen sončen prostor in jo prenehamo zalivati. Listi bodo postopoma odmrli in rastlina bo prešla v mirovanje. Čebulico nato 8-12 tednov skladiščimo v temnem prostoru, kar bo ustrezalo sušnemu obodobju, ki mu je amarilis izpostavljen v naravi. Ko želimo rastlino ponovno spodbuditi k cvetenju, čebulico prenesemo v topel in svetel prostor ter jo začnemo ponovno zalivati. V nekaj tednih bo na prosto pokukalo novo cvetno steblo.

Bolezni amarilisa

Kljub svoji lepoti so amarilis prav tako kot ostale rastline podvrženi škodljivcem in boleznim. Pri tem sta pomembnejši dve: mozaični virus in rjavenje. Redkeje se na rastlinah lahko pojavijo kaparji in pršice. Rastline okužene z mozaičnim virusom bodo počasi kazale upočasnjeno rast, kar bo povzročilo tudi zmanjšano cvetenje. Bolezen se prenaša z žuželkami ali nečistimi rezili, ki jih uporabimo pri odstranjevanju stebel in cvetov.

Bolezen lahko samo preprečujemo z zatiranjem škodljivcev, čistimi rezili in izbiro zdravih čebulic. Rjavenje pa povzroča gliva Stagonospora curtisii, ki povzroča tudi ožig narcis. Bolezen prepoznate po rdeče-rjavih madežih, ki nastanejo na listih, čebulici ali cvetnem steblu. Okužba lahko sčasoma napreduje do sredice čebulice in jo uniči. Glivo zatremo s sistemskim fungicidom.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
Ključne besede: Matevž Likar  amarilis  čebulice  rastline  sajenje  vrt  vrtnarjenje Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne