Zaščita začimbnic

Zaščita začimbnic

04.01.2013 | Avtor: Matevž Likar
"Prezimno trdne začimbnice premaknite ob zid hiše ali garaže. To je eden izmed najpreprostejših način zaščite rastlin."

Če ste celotno leto lepo skrbeli za svoje začimbnice, bi bilo resnično škoda, da jih izgubite zaradi zimskega mraza in vlage. Z nekaj preprostimi koraki lahko začimbnice uspešno zaščitite in prezimite.

Varno na toplem

Neprezimno trdne rastline kot sta npr. limonska trava in bazilika je potrebno prenesti v rastlinjak ali drug svetel prostor brez zmrzali. Baziliki je najbolje nameniti sončen prostor, kjer temperatura ne pade po 5°C. Z zalivanjem varčujte in rastline raje zalivajte zjutraj, da ne bodo preko noči izpostavljene preveliki vlagi. Zalivanje je eden izmed najpomembnejših aktivnosti pri prezimovanju začimbnih, saj je težko zadeti pravo mero. Premalo zalite rastline se bodo posušile in odmrle, medtem ko preveč zalite rastline pogosto zgnijejo. Najenostavneje boste ocenili kdaj je rastlino potrebno zaliti tako, da boste lonec dvignili in potežkali – lahek lonec je jasen znak, da je potrebno dodati nekaj vode.

Prezimovanje na prostem

Prezimno trdne začimbnice premaknite ob zid hiše ali garaže. To je eden izmed najpreprostejših način zaščite rastlin. Rastline bodo tako prejele nekaj toplote, ki se izgublja iz hiše. Hkrati pa bodo rastline manj izpostavljene dežju. Prevelika vlaga je najpogostejši vzrok za propad začimbnic preko zime. Rastline ob zidu bodo prejele tudi do 25% manj dežja, kar jim bo pomagalo preživeti zimsko vlago. Prav tako je potrebno poskrbeti tudi za dobro in hitro odvajanje vode. Lonce z začimbnicami zato postavite na zidake ali lesene podstavke. Tako bodo nekoliko dvignjeni od tal, kar bo omogočilo nemoteno odtekanje vode.

Zimzelene začimbnice pred začetkom zime obrežite. Pri tem ne pretiravanjte, temveč samo oblikujte rastline v kroglasto obliko. Slednja bo nudila dobro zaščito pred vetrom in snegom. Preveč obrezane rastline ne bodo imele časa, da oskrbijo rane in se pripravijo na zimo, kar lahko povzroči tudi propad rastline.

Še za naslednje leto

Poleg skrbi za obstoječe rastline pa lahko ob koncu sezone poskrbite tudi za nove rastline. V tem obdobju se sejejo rastline, ki za kvalitetno kalitev potrebujejo daljša hladna obdobja.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: začimbe zelišča vrt zeliščni vrt prezimovanje rastlin vrtnarjenje vzgoja rastlin bazilika zmrzal zalivanje lončnice  Priročnik za vizualiziranje
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V nas je nekdo, ki ve vse, hoče vse, vse dela bolje kot mi sami.

Herman Hesse