Astronomi so odkrili črno luknjo, ki je najbližje Zemlji doslej

Astronomi so odkrili črno luknjo, ki je najbližje Zemlji doslej

15.05.2020 | Avtor: B. O.


Evropski astronomi so našli najbližjo črno luknjo Zemlji doslej. Tako blizu, da lahko dve zvezdi, ki plešeta ob njej, vidimo s prostim očesom.

Odkritje bližje črne luknje, ki je v ozvezdju Teleskopij, namiguje, da jih je tam več. Astronomi teoretizirajo, da je v Mlečni poti od 100 do 1 milijarde teh majhnih, a gostih predmetov.


Astronomi so črno luknjo odkrili zaradi nenavadne orbite zvezde. Nova črna luknja je del tistega, kar je bil nekoč sistem treh zvezd, imenovan HR6819.

Dve preostali zvezdi nista dovolj blizu, da bi ju luknja vsesala, a orbita notranje zvezde je izkrivljena.S teleskopom v Čilu so potrdili, da je nekaj, kar je približno štiri ali petkrat večje od mase našega Sonca, vleklo notranjo zvezdo. To bi bila lahko le črna luknja, so sklenili.


Kot večina tovrstnih črnih lukenj, je tudi ta majhna, v premeru meri 40 kilometrov.Tukaj gre za mlade vroče zvezde v primerjavi z našim 4,6 milijard let starim Soncem. Pred približno 15 milijoni let je ena od teh zvezd postala prevelika in prevroča in je postala supernova in se v agresivnem procesu spremenila v črno luknjo.Slika je simbolična.


Ključne besede: vesolje astronomija črna luknja Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend