Astronomi so odkrili črno luknjo, ki je najbližje Zemlji doslej

Astronomi so odkrili črno luknjo, ki je najbližje Zemlji doslej

15.05.2020 | Avtor: B. O.


Evropski astronomi so našli najbližjo črno luknjo Zemlji doslej. Tako blizu, da lahko dve zvezdi, ki plešeta ob njej, vidimo s prostim očesom.

Odkritje bližje črne luknje, ki je v ozvezdju Teleskopij, namiguje, da jih je tam več. Astronomi teoretizirajo, da je v Mlečni poti od 100 do 1 milijarde teh majhnih, a gostih predmetov.


Astronomi so črno luknjo odkrili zaradi nenavadne orbite zvezde. Nova črna luknja je del tistega, kar je bil nekoč sistem treh zvezd, imenovan HR6819.

Dve preostali zvezdi nista dovolj blizu, da bi ju luknja vsesala, a orbita notranje zvezde je izkrivljena.S teleskopom v Čilu so potrdili, da je nekaj, kar je približno štiri ali petkrat večje od mase našega Sonca, vleklo notranjo zvezdo. To bi bila lahko le črna luknja, so sklenili.


Kot večina tovrstnih črnih lukenj, je tudi ta majhna, v premeru meri 40 kilometrov.Tukaj gre za mlade vroče zvezde v primerjavi z našim 4,6 milijard let starim Soncem. Pred približno 15 milijoni let je ena od teh zvezd postala prevelika in prevroča in je postala supernova in se v agresivnem procesu spremenila v črno luknjo.Slika je simbolična.


Ključne besede: vesolje astronomija črna luknja Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Popolna sreča je mozaik, ki ga sestavljamo celo življenje.

Jože Urbanija