Astronomi odkrili najmanjšo pritlikavo zvezdo doslej

Astronomi odkrili najmanjšo pritlikavo zvezdo doslej

12.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Zvezda je po velikosti le malo večja od Saturna, a je njena masa več desetkrat večja od Saturnove mase.

Astronomi z Univerze Cambridge
so odkrili najmanjšo zvezdo doslej. Zvezda je manjša kot Jupiter, največji planet v našem osončju. Je malo večja kot Saturn, a vseeno ne gre za planet, temveč za zvezdo. Zvezda je sijoča sfera plinov, ki jih skupaj drži lastna gravitacija. Za zvezde je značilno, da imajo vsaj 75-krat večjo maso kot planeti. Več mase pomeni tudi močnejšo gravitacijo. Gravitacija te majhne zvezde je 300-krat močnejša od Zemljine gravitacije.

Kljub veliki masi, je zvezdin radij (polmer) najmanjši določen radij zvezde do sedaj. Nedavno so odkrili še eno pritlikavo zvezdo TRAPPIST-1, a novo odkrita pritlikava zvezda ima kar 30% manjši radij.

Pritlikavo zvezdo so poimenovali EBLM J0555-57Ab. Od nas je zvezda oddaljena 600 svetlobnih let.

Foto: By ESA/Hubble, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17875875

Ključne besede: zvezde pritlikava zvezda astronomija vesolje nočno nebo znanost astronomi Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bolje je biti osovražen zaradi tega kar si, kot biti ljubljen zaradi tega kar nisi.

Andre Gide