Bela omela - tradicija, ekologija in zdravilna moč

Bela omela - tradicija, ekologija in zdravilna moč

25.12.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Tradicija

Večina ljudi belo omelo povezuje z božično tradicijo, ko vejica omele, prevezana z božičnim trakom, visi iz stropa. S tem je povezana tudi tradicija poljubljanja pod omelo, ki se je razširila v 16. stoletju. Včasih so verjeli, da poljub pod omelo privede do poroke.  Druidi so verjeli, da omela prinaša srečo in zdravje. Belo omelo so častili tudi Kelti, saj so verjeli, da je protistrup in afrodiziak oz. zdravilo za neplodnost. Omela je predstavljala božansko moško esenco. Hkrati so verjeli, da je omela tisti del drevesa v katerem je duša. Zato so jo nabirali z zlatim srpom.

Ekologija

Omela pogosto velja za škodljivca, ki zajeda drevesa in uničuje naravni habitat, vendar so jo pred kratkim priznali za ekološko vrsto, organizem, ki ima velik pomen za svojo skupnost. Obstaja široka paleta živali, ki se  hranijo z omelo in so odvisne od nje. Te živali uživajo liste in mlade poganjke, prenašajo cvetni prah med rastlinami in razpršujejo semena. Med omelinimi razvejanimi vejami, ki spominjajo na čarovniške metle, najdejo lokacijo za gnezdenje nekatere ameriške ogrožene vrste sov.

Zdravilne moči

Treba je poudariti, da so plodovi/jagode bele omele strupeni! Zato je ne nabiramo brezglavo, temveč je bolje, da nabiranje pustimo tistemu, ki se na rastlino res spozna, ali pa čaj omele kupimo v lekarni.

Čaj iz omele umiri krvni obtok, uravnava krvni tlak. Omeli lahko (pol/pol) primešamo njivsko preslico ali santalo. Čaj omele pripravljamo s hladno vodo, ga ne kuhamo. Eno žličko čaja prelijemo s skodelico hladne vode in pustimo stati več ur, najbolje čez noč. Omela se je dokazala tudi kot pomoč pri zdravljenju rakavih obolenj, predvsem pri tumorjih.

>> Priporočljivo branje >> Kneippova domača lekarna

>> Ustvarite si svoj keltski vrt >> Keltski vrt - Divje, zdravo, vrtnarjenje z naravo

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Bela omela zdravilne rastline Božič tradicija ekologija Sebastian Kneipp čaj Kelti Druidi čarovniške prakse čarovnice poljub strupeni plodovi Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Priročnik za vizualiziranje
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnik je inštrument, ki beleži nekaj, kar že obstaja, nekaj, kar pripada vsemu svetu, in kar je prisiljen kot umetnik vrniti temu svetu.

Henry Miller