Keltski horoskop dreves - Katero drevo je vaš vodnik

Keltski horoskop dreves - Katero drevo je vaš vodnik

30.12.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Drevo, v znamenju katerega ste rojeni, naj bi simboliziralo vašega duhovnega vodnika. Po druidskem izročilu bi moral vsak posaditi svojo rastlino ali drevo, kjer bi našel mesto opore, sprostitve in poživitve."


Kelti so bili skupina ljudstev in plemen, ki so že v času železne dobe živela v srednji Evropi. Govorili so keltske jezike, imeli pa so tudi podobno kulturo. Njihovi svečeniki so bili Druidi, ki so bili med drugim tudi izvrstni astrologi. Keltsko leto je imelo trinajst lunarnih mesecev, ki so odslikavali lunine cikle, vsak izmed njih je povezan z drevesom. Drevesom so pripisovali posebne moči.

Drevo, v znamenju katerega ste rojeni, naj bi simboliziralo vašega duhovnega vodnika. Po druidskem izročilu bi moral vsak posaditi svojo rastlino ali drevo,  kjer bi našel mesto opore, sprostitve in poživitve.


Breza (24. decembra–20. januarja)

Breza je prvo drevo, ki požene listje po mesecih zime. Po keltskem prepričanju je  breza  simbol začetka, obnove, novega rojstva in kontemplacije. Je drevo, ki nas vzpodbuja k razmisleku, katera 'duhovna semena' naj posejemo v prihajajočem letu, katere poti naj uberemo. Predstavlja pot človekovega hotenja. Ljudje, rojeni v znamenju, poživljajoče in pomlajujoče delujejo na svojo okolico. Povezovali so jo tudi s čistočo in nedolžnostjo. Ljudje, rojeni v znamenju breze, so inteligentni, ambiciozni, odločnim prilagodljivi in prožni. Vedno so jasno osredotočeni na cilj, zato so med njimi odločni voditelji in dobri strategi. Pri delu so resni in odgovorni. Breze so lojalne, zanesljive, zaupljive, čeprav se kdaj zdijo nekoliko zadržane. Pomemben vidik njihovega življenja je pomoč drugim. Všeč jim je mirno okolje, v katerem vladajo velika mera dobrega okusa, harmonija in umirjenost. Tudi v spolnosti so nekoliko zadržani, včasih pa si partnerja najdejo nekoliko pozno.


Jerebika (21. januarja–17. februarja)

Jerebika je drevo, ki je včasih raslo na vsakem dvorišču ob vratih in prehodih, saj naj bi odganjalo negativne, zle sile ter čuvalo vhod. Čuvalo naj bi ljudi, ki so ogroženi, varuje dom. Jerebika je drevo življenja in navdiha. Opozarja na čas, ko je potrebno misliti na to, kaj bomo sejali, da bomo potem kasneje lahko poželi, opozarja na čas, ko si moramo prizadevati, kako uresničiti sanje, kako doseči stvari, ki smo si jih zamislili.  Ljudje, rojeni v tem znamenju, delujejo magično in skrivnostno. Odlikujejo se po izvirnosti, samostojnosti, iskrenosti in veselju do življenja, vendar so preveč sramežljivi, da bi pokazali svoje občutke. So idealisti, z vizionarskimi idejami in visokimi humanimi načeli. Hrepenijo po spremembah in so veliki nasprotniki vsiljenih družbenih norm. So umetniško ubrani, izvirni, nekonvencionalni, iskreni individualisti, ki sovražijo konformizem. Kot voditelji so sposobni. Ljubeznivi so in topli Izredna življenjska moč jim omogoča, da se lažje spopadajo z najtežjimi življenjskimi situacijami ter pomagajo sebi in drugim.. Vse jih zanima in vse bi radi preizkusili. Njihov humor je včasih čuden, ker se smejijo resnim stvarem. Po naravi niso romantiki, radi imajo svobodo in se vežejo šele v zrelih letih. V razmerju so zvesti, nežni, a neodvisni.

 

Jesen (18. februarja–17. marca)

Jesen naj bi bil čarobno, posvečeno drevo, zato so keltski svečeniki druidi iz njega izdelovali palice in kopja. Je eno najtrših in najbolj žilavih dreves, a jesenov les ni posebno vzdržljiv ter trajen. Nagnjen naj bi bil k udaru strele. Osebe, rojene v znamenju jesena so idealisti, nežni, ljubeznivi in romantični.  Po eni strani so umetniški in občutljivi, po drugi pragmatični.  Ljudem ponazarjajo, kako lep je ta svet. Obdarjeni so z veliko prijaznostjo in prilagodljivostjo. So čustveni in hkrati sanjači, z glavo v oblakih, vplivni in naklonjeni ljudem. Odlikuje jih empatičnost, znajo razumeti tako ljudi kot živali, zato so odlični negovalci. Intuitivni so, dovzetni za višje realnosti in spiritualnost. Včasih srečamo pri tem znamenju šibko samozavest, zato znajo biti osamljeni. Obožujejo gledališče in film, pogosto imajo lep glas. Uspešni so predvsem v umetniških poklicih in na področju medicine. So spontani, inteligentni, domiselni, komunikativni. Navdušeni so nad polemikami. So dobri prijatelji, idealni partnerji in skrbni starši.

 

Jelša (18. marca–14. aprila)

Jelša je simbol nove rasti, poživljanja in iskanja ravnovesja med delom in igro. Nekdaj je podreti jelšo veljajo za zločin in to naj bi prebudilo jezni duh drevesa, ki naj bi se maščeval s požigom doma. Jelša izredno hitro raste, uspeva tudi na vlažnih, močvirnatih tleh, uporabljajo jo za izsuševanje. Iz lesa so izdelovali instrumente, čolne in cokle. Drevo je že od nekdaj simbol nepokvarljivosti, za odporne, poštene, trdne in zagrizene pa veljajo tudi ljudje tega znamenja Rojeni v znamenju jelše so delovni, močni, poslovni. Imajo radi nove projekte in si pot utrejo sami. So pogumni, nemirnega duha in tekmovalni. Podirajo meje in raziskujejo nova prostranstva. So entuziasti, dobro organizirani in natančno vedo, kaj hočejo, nikoli pa jim  ne zmanjka moči, da bi še kaj spremenili ali naredili bolje. Kljub vsemu si morajo vzeti tudi čas za počitek in se obvarovati izgorelosti. Ti ljudje so po svoje samovoljni in ukazovalni, a plemeniti, duhoviti in pogumni.  Njihov humor je poln sarkazma. Radi tvegajo, so šarmantni in nežni, zato so v družbi priljubljeni. Odkrito povejo, kar mislijo. Strastni so in vedno odprti za ljubezen, pogosto se vežejo že v mladosti.

 

Vrba (15. aprila–12. maja)

Vrba simbolizira poživljeno ljubezen, ženskost, kariero, dobre vplive. Keltom je pomenila tudi simbol očiščenja in obnove, plodnosti in mehkobe.  Za to drevo je značilno, da mu za zdravo in hitro rast najbolj ustreza zmerno nagnjen, zračen teren, je tudi za pripadnike tega znamenja pomembno ravnovesje.
Osebe, rojene v znamenju vrbe, imajo močno voljo, dober spomin in so zelo družinsko usmerjeni, predani družini. Hitro reagirajo, vendar pogosto menjajo razpoloženje in jih je tako težko spoznati. Praktični so, iznajdljivi, dobri strategi, kot taki so dobri izumitelji in učitelji. S prirojeno eleganco znajo očarati ljudi, zato se tudi najbolj neprijetne situacije obrnejo v njihovo korist.  Ko se odločijo za zvezo, so vdani partnerji, ki zvezo jemljejo resno. Imajo modrost, na osnovi katere so dobri prijatelji, znajo dobro svetovati, okolica jih spoštuje. V sebi imajo nekaj magičnega, nagnjeni so k  naravnemu zdravilstvu.

 

Glog (13. maja–9. junija)

Glog je široko razvejan grm ali drevo s trnjem, ki spomladi belo cveti, nato pa tvori zdravilne rdeče jagode. Glog opozarja, da je čas za osredotočanje, odstraniti moramo ovire in stvari, ki jih nočemo več v svojem življenju. Glog je postal simbol plodnosti,  ter znamenje intelektualnih in duševnih sposobnosti. Prinaša tudi psihično zaščito. Verjeli so, da med drevesnimi vejami živijo vile. Sadili so ga za zaščito doma in zemljišča. Kdor je imel glog, mu je to drevo prinašalo bogastvo in napredek.  Pripadniki tega znamenja so kreativni, karizmatični, nadarjeni, polni zamisli, spretni, prilagodljivi in radovedni. Na okolico imajo močan vpliv, so zaščitniški. So sočutne, spontane, komunikativne, samozavestne osebnosti in se zlahka povzpnejo do vodilnih položajev. V želji, da bi se osvobodili vsega, kar jih ovira ali omejuje, se jim včasih tako mudi do cilja, da lahko porušijo še tisto, kar so že zgradili. Njihov revolucionarni duh se spremeni z leti, ko postanejo resnejši in modrejši. So iskreni prijatelji.  Veliko jim pomenijo tudi dobri odnosi v družini, pri čemer je na pomembnem mestu ljubezen do otrok.

 

Hrast (10. junija–7. julija)

Hrast je bil 'kralj' keltskih gozdov. Je sveto keltsko drevo, ki simbolizira čas rasti, moč, rodovitnost s poudarkom na izgranji in delovanje, modrost, znanje in resnico. Hrast je mogočno drevo, ki ga zaradi žilavega in trdega lesa že od nekdaj uporabljajo za gradnjo. Kelti so verjeli, da hrastova vrata odganjajo zlo. Znan je rek' močan kot hrast'. Hrastove osebnosti verjamejo vase, so modre, zelo samozavestne, opitmistične., z jasnim pogledom na svet in stvari. To je zato, ker so osebno povezani s prvinskim druidskim znanjem, ki so svoje ime povzeli po hrastu. Hrast po druidsko keltsko pomeni: duir. Ta povezava je edinstvena in ti ljudje se običajno v prvi polovici življenja naučijo povezati svoje znanje s tem darom, ta prepričanja pa jim pomagajo v drugi polovici življenja. Ljudje v znaku hrasta so rojeni vodje, ostri, mirni in odločni, trdni v svojih stališčih, pogumni in odgovorni. Privlačijo ostale in jih navdihujejo. Ko se pojavi težava, ohranijo mirno kri in se osredotočijo na rešitev. Z optimističnim pogledom na svet govorijo resnico, ne glede na morebitne posledice. Včasih jim manjka občutek za diskretnost.  So občutljivejši, kot se zdi na prvi pogled. Čustva doživljajo zelo intenzivno, zato se lahko v nevihti, podobno kot hrast, hitro zlomijo, če se preveč razplamtijo. Radi filozofirajo, so velikodušni, včasih pretiravajo. Imajo prefinjen občutek za poštenje. Ko pa gre za srčne zadeve, so naivni.  


Bodika (8. julija–4. avgusta)

Bodika nas opozarja, da naj slabe čase pustimo za seboj. Verjeli so, da odvrača zlo in sovražnike. Zmagovite bojevnike so Kelti okrasili z venci iz bodike. Drevce bodike je zimzelena rastlina, ki pozimi rodi rdeče okrogle jagode. Bodiko so uporabljali kot simbol objektivnosti in delovanja. Tudi ljudje  v znamenju bodike so delovni, odločni, odgovorni, praktični, sposobni, odprti in plemeniti. Imajo globoko razumevanje do skrite, temne plati človeštva. Ko enkrat  razumejo tisto, kar zraste v temi in obvladajo svoj dar, so sposobni te temne stvari prenesti na svetlobo. Ljudje bodike pogosto finančno in čustveno podpirajo in omogočajo sanje in ambicije drugih ljudi. Nekoliko so ukazovalni, egocentrični, ponosni, pokroviteljski, vplivni in pravični. Radi odločajo namesto drugih.  Čeprav se v ljubezni le redko povsem predajo, jih spremljata sreča in uspeh. So veseli, zadovoljni, z optimističnim pogledom na stvari, čustveno odprti, tolerantni in prijateljski. Jemljejo, kar jim življenje nudi. Niso radi osamljeni, zato pa so strastni, zvesti in dobri ljubimci ter iskreni partnerji.

 

Leska (5. avgusta–1. septembra)

Leska je Keltom predstavljala simbol znanja, modrosti, ustvarjalnosti, izostrenih čutov in zavedanja. Z uživanjem lešnkovih jedrc naj bi pridobili čarobne sposobnosti in znanje. To na videz nežno, vendar trpežno drevo, naj bi imelo nadnaravno moč. Zaradi nje tudi pripadnike tega znamenja obdaja diskreten sij. Ljudje v znamenju  leske so radikalni misleci in idealisti, zavedati bi se morali svojih notranji moči in identitete. So pametni, intuitivni, razsodni, premišljeni,  so dobri opazovalci, imajo oster intelekt, so učljivi, iznajdljivi, komunikativni.  So dobri organizatorji. Nagnjeni so k umetniškem ustvarjanju. Kljub vsej modrosti  pa so včasih so premalo prodorni, da bi izstopili iz svoje sence in največkrat ostajajo v podrejenem položaju, manjka jim samospoštovanja. To, da so tako pametni in vedoželjni, lahko nanje deluje kot breme, a s starostjo in zrelostjo postane le-to njihova vrlina, saj posedujejo ljudje leske veliko znanja o svetu in so vrhunski učitelji.  V odnosu so iskreni in skrbni.


Vinska trta (2.–29. septembra)

Po keltski astrologiji prinaša vinska trta čas, ko požanjemo nagrade plodov, ki smo jih posejali v prejšnjem obdobju. Trta je simbol spiritualne iniciacije in svetega znanja. Ljudje, rojeni znamenju vinske trste, so divje, vztrajne osebnosti z brezmejno energijo. To je lahko njihova največja vrlina in hkrati največji poraz, če nadaljujejo z delovanjem pri takšni hitrosti, ki je drugi ne zmorejo. So avtoritativni, zadajajo si visoke cilje. S tem, ko se vržejo v življenje, dosežejo veliko, vendar če si ne bodo odpočili, bodo zamudili mnoge priložnosti, ki jim pridejo nasproti. Zdijo se hladni, vendar so v resnici romantične, nežne duše, samokritični in ranljivi. Imajo ostro oko za detajle in prefinjen okus za lepoto. Imajo smisel za humor, drugi pa jih lahko hitro prizadenejo zaradi netaktnosti. To so preproste osebe, ki potrebujejo čustveno in mentalno varnost. Vinske trte so dobri organizatorji. Znajo ustvariti harmonijo in trdnost, tu in tam pa so popolnoma odvisni od drugih. V razmerju so strastni, če znajo popustiti, so lahko, kljub spremenljivemu razpoloženju, srečni v ljubezni. Če ste rojeni v znamenju vinske trte, ne skrbite toliko in ne izgubljajte upanja, saj vam bo na koncu uspelo doseči zastavljene cilje.

 

Bršljan (30. septembra– 27. oktobra)

Bršljan je poznan po svojem stremljenju kvišku, saj se oprijemlje vsega, da lahko raste in je tako simbol moči in duhovne rasti, a tudi ponovnega rojstva. Ljudje, rojeni v znamenju bršljana, naj se osredotočijo na svoje dobro počutje, okrepijo naj svojo odpornost, povečujejo naj svojo fleksibilnost (in odpravljajo nefleksibilnost). Osebnosti v znamenju bršljana imajo moč, da premagajo mnoge ovire, ki se pojavijo na njihovi življenjski poti. So zelo vzdržljivi. Nasprotnike, ki bi ga ovirali, premaga bršljan s svojo iznajdljivostjo, bistrostjo in močjo preživetja. Njihove korenine so starodavne in njihova življenja se ves čas obnavljajo, so prenovljeni in poživljeni, nikoli se jih ne da povsem premagati. So živahnega značaja in samosvojega sloga: lahko so elegantni in  malomarni, preprosti in premeteni, ljubosumni in zvesti. Imajo veliko talentov,  večkrat se prepustijo umetniškemu ustvarjanju.  So družabni, veseli, prijateljski, z močno voljo in optimizmom. Za svoja dejanja prevzemajo odgovornost. So občutljive narave, romantični in pogosto zaljubljeni.

 

Trstika (28. oktobra–24. novembra)

Trstika je Keltom simbolizirala znanje in modrost. Imeli so jo za drevo, ker ima tako globok koreninski sistem. Čas znamenja trstike predstavlja čas obnavljanja energije in blagoslavljanja doma. Ljudje v znamenju trstike so kreativni, besedno izražanje je del njihove kreativnosti. Imajo briljantne talente, ki jim omogočajo kreativno izražati, kar dosežejo v življenju, zdijo se neustrašni. Verjamejo, da je potrebno iti s tokom časa, in si prizadevajo biti trdno prizemljeni. V življenju sklenejo mnogo prijateljstev, mnogi jih občudujejo, nekateri pa pokažejo le zavist in prezir. Ni jim potrebno skrbeti, kajti njihove korenine ostajajo trdno zasidrane v življenju, njihovih prepričanj se jim ne da odvzeti. Trstike morajo združevati občutek samozavedanja z njihovo močno voljo, sicer lahko postanejo samo destruktivni. So zelo pametni, vendar se lahko osamijo od družbe. Njihova razpoloženja so spremenljive narave, čeprav je njihova prisotnost zelo dominantna in lahko s svojo močno osebnostjo privlačijo ter vplivajo na dovzetne ljudi. Imajo razvito domišljijo, radi naredijo prvi korak in so strastni v svojih zadevah. So dojemljivi za spiritualnost, povežejo se lahko z magičnimi in mističnimi stranmi življenja. 


Bezeg (25. novembra–23. decembra)

Po keltskem prepričanju je bezeg sveto drevo vil in dobrih hišnih duhov. Varuje pred silami zla. Verjeli so, da se bezga ne sme požagati, ker to prinaša nesrečo. Bezeg simbolizira izpolnjenost, čas zaključevanja in uživanja sadov svojih dosežkov. Ljudje, rojeni v znamenju bezga so bistri in spiritualno razsvetljeni. Lahko so odprti in prijazni, z razumevajočim karakterjem ter darom predvidevanja. Do življenja imajo pozitiven in produktiven pristop. So drzni in pogumni, vztrajali bodo pri nalogi še potem, ko bodo drugi že obupali in odnehali. Pripadnikom tega znamenja so pripisovali spiritualne sposobnosti, in sposobnosti spreminjanja. So pametni, obdarjeni s hitrim mišljenjem, zaradi česar se odzivajo na prav poseben način in znajo v življenje pritegniti le najboljše.  So samo-disciplinirani, pogosto veseli, radi imajo svoj osebni prostor, življenje si naredijo udobno, kot se le da. So darežljivi in velikodušni v ljubezni, zato jih najbližji nadvse spoštujejo; med njimi zlahka najdejo koga, ki jim je pripravljen pomagati.

Več o Keltih, drevesih, rastlinah in vrtu >>> knjiga Keltski vrt - Divje zdravo, vrtnarjenje z naravo

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: kelti Celts Celtic Tree Astrology keltski horoskop drevesa drevo breza bezeg jerebika trstika vinska trta leska hrast bodika jesen jelša vrba glog astrologija druidi Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin