Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

13.07.2020 | Avtor: P. Č.
"Aratazaver je bil mesojedi dinozaver, ki je spominjal na velociraptorja."


Brazilski znanstveniki so fosil dinozavra odkrili že leta 2008, na stičišču zveznih držav Pernambuco, Piaui in Ceara. Fosil so ta čas hranili v Narodnem muzeju. Na majhnih vzorcih kosti so delali mikroskopske analize. Po dvanajstih letih raziskav so sedaj pojasnili svoje ugotovitve. 

Fosil je star 115 milijonov let in pripada podredu dinozavrov teropodov. Gre za mesojedo vrsto dinozavrov, ki so znani po votlih kosteh , njihove okončine pa imajo po tri kremplje. Fosil primerka je dolg 3,13 metra, vendar znanstveniki ocenjujejo, da gre za mlado žival, odrasle živali naj bi bile precej večje.

Novo odkrito vrsto dinozavra so poimenovali Aratasaurus museunacionali.

Paleontologinja Juliana Sayao, ki je sodelovala pri raziskavi je pojasnila, da so ugotovili, da Aratasaurus spada v taksonomsko kategorijo Coelurosauria, tako kot tiranozaver in velociraptorji.

Ključne besede: paleontologija dinozavri teropod  Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin