Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

13.07.2020 | Avtor: P. Č.
"Aratazaver je bil mesojedi dinozaver, ki je spominjal na velociraptorja."


Brazilski znanstveniki so fosil dinozavra odkrili že leta 2008, na stičišču zveznih držav Pernambuco, Piaui in Ceara. Fosil so ta čas hranili v Narodnem muzeju. Na majhnih vzorcih kosti so delali mikroskopske analize. Po dvanajstih letih raziskav so sedaj pojasnili svoje ugotovitve. 

Fosil je star 115 milijonov let in pripada podredu dinozavrov teropodov. Gre za mesojedo vrsto dinozavrov, ki so znani po votlih kosteh , njihove okončine pa imajo po tri kremplje. Fosil primerka je dolg 3,13 metra, vendar znanstveniki ocenjujejo, da gre za mlado žival, odrasle živali naj bi bile precej večje.

Novo odkrito vrsto dinozavra so poimenovali Aratasaurus museunacionali.

Paleontologinja Juliana Sayao, ki je sodelovala pri raziskavi je pojasnila, da so ugotovili, da Aratasaurus spada v taksonomsko kategorijo Coelurosauria, tako kot tiranozaver in velociraptorji.

Ključne besede: paleontologija dinozavri teropod  Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsi ljudje so mi blizu, toda le izbrani vstopajo v moje srce.

Jože Urbanija