Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

Brazilski paleontologi odkrili novo vrsto mesojedega dinozavra

13.07.2020 | Avtor: P. Č.
"Aratazaver je bil mesojedi dinozaver, ki je spominjal na velociraptorja."


Brazilski znanstveniki so fosil dinozavra odkrili že leta 2008, na stičišču zveznih držav Pernambuco, Piaui in Ceara. Fosil so ta čas hranili v Narodnem muzeju. Na majhnih vzorcih kosti so delali mikroskopske analize. Po dvanajstih letih raziskav so sedaj pojasnili svoje ugotovitve. 

Fosil je star 115 milijonov let in pripada podredu dinozavrov teropodov. Gre za mesojedo vrsto dinozavrov, ki so znani po votlih kosteh , njihove okončine pa imajo po tri kremplje. Fosil primerka je dolg 3,13 metra, vendar znanstveniki ocenjujejo, da gre za mlado žival, odrasle živali naj bi bile precej večje.

Novo odkrito vrsto dinozavra so poimenovali Aratasaurus museunacionali.

Paleontologinja Juliana Sayao, ki je sodelovala pri raziskavi je pojasnila, da so ugotovili, da Aratasaurus spada v taksonomsko kategorijo Coelurosauria, tako kot tiranozaver in velociraptorji.

Ključne besede: paleontologija dinozavri teropod  Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka