Pernati dinozavri oviraptorji so gnezdili tako kot gnezdi sodobna kokoš

Pernati dinozavri oviraptorji so gnezdili tako kot gnezdi sodobna kokoš

01.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Znano je, da so dinozavri legli jajca in jih zakopavali v zemljo, kjer je bila primerna temperatura za izvalitev mladičev. Izjema so bili oviraptorji, ki so na svojih jajcih gnezdili kot današnje kokoši in tako skrbeli za primerno temperaturo.

Pernati dinozavri oviraptorji so bili veliki kot današnji noji in so predniki ptičev. Hodili so po dveh nogah, njihovi kljuni so bili podobni kljunu današnje papige, s ptiči pa so si delili še eno lastnost - način izvalitve jajc in gnezdenja je bil takšen kot pri kokoših.

Paleontologi so izkopali več fosilov oviraptorjev v gnezdilnem položaju. Prvi izkopani fosil je bil izkopan celo skupaj z ostanki gnezda in jajc. Iz fosilov drugih dinozavrov so razbrali, da so pripadniki drugih vrst dinozavrov svoja jajca ogreli tako, da so jih zakopali v zemljo, nekateri pa so jajca položili v gnezdo iz rastlinja. Gnezdo se je ob kompostiranju rastlin ogrevalo.

Oviraptorji pa so, tako kot kokoši, gnezdili na jajcih, ki so se ob tem segrevala do temperature 35-40°C (sodobna kokoš segreje jajce na približno 37°C).

Skupina znanstvenikov iz Kitajske in Francije je preučila atome kisika v fosilnih ostankih jajc oviraptorja, ki izvirajo iz obdobja krede, tudi 100 milijonov let nazaj. Iz izsledkov so ugotovili temperaturo, pri kateri so se mladi dinozavri izlegali.

Ker so prvi fosil oviraptorja (leta 1924) našli skupaj z gnezdom in jajci, so takratni paleontologi domnevali, da gre za prazgodovinskega kuščarja, ki je plenil jajca - od tod tudi ime oviraptor, ki pomeni 'tat jajc'. Sedanje raziskave pa so dokazale, da je oviraptor v resnici gnezdil na svojih jajcih.

vir: dailymail

Foto: By Steve Starer from Commack NY, USA - IMG_0579Uploaded by FunkMonk, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7049583

Ključne besede: prazgodovina oviraptor ptiči arheologija paleontologija znanost zanimivosti gnezditev jajca kokoši Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Začenjamo videti, da denar ni najpomembnejši. Resničnih vrednot ne moremo ne kupiti ne prodati.

John Burroughs