Čas nosečnosti in prehrana

Čas nosečnosti in prehrana

21.02.2024 | Avtor: Ica Krebar
"Po vsem tem, kar danes vem, vem, da je veliko bolj pomembno kako se mati hrani in kako živi med nosečnostjo, kot pa kaj se dogaja potem, ko otrok raste. "


MLEKO

Če še uživate mleko, naj bo to od zdravih krav, ki jedo zdravo, nezastrupljeno krmo. Kajti s predelavo mleko zgublja na vrednosti. Pri pasterizaciji mleko konservirajo, da je obstojno nekaj dni. S homogenizacijo dosežejo veliko daljši rok trajanja. S tem postopkom mleko, predvsem maščobo razbijejo na tako majhne delce, da ob presnovi v našem telesu uhajajo direktno v kri. S tem povzročajo težko, kislo, zasičeno kri, istočasno pa mašijo žile.

Zakaj mleko dela kislo kri?

Materino mleko je alkalno, zato v telesu ne povzroča nobenih stranskih učinkov pri presnovi. Kravje mleko pa je kislo, zaradi tega pri presnavljanju v telesu ustvarja veliko jin energije. Razmerje proti maščobam in ogljikovim hidratom je pri materinem mleku v razmerju ena proti sedem (1:7). V kravjem mleku pa je to razmerje dva dela beljakovin proti petim delom ogljikovih hidratov in maščob (2:5).

ČAS NOSEČNOSTI

NosečnostPo vsem tem, kar danes vem, vem, da je veliko bolj pomembno kako se mati hrani in kako živi med nosečnostjo, kot pa kaj se dogaja potem, ko otrok raste. Zakaj?

Poglejte. Oplojeno jajčece raste in se razvija. Med nosečnostjo se veča in veča in je ob rojstvu, oz. ob porodu tri milijarde krat večje kot ob spočetju. V povprečju bi se torej povečalo deset milijonkrat na dan. To je čudovita preobrazba embrija (zarodka) v času nosečnosti.
Oplojeno jajčece se vsak dan veča, to pomeni, da je v tem času popolnoma odvisno od kvalitete materine krvi. Embriološki razvoj teče vzporedno z razvojem življenja na Zemlji.

Predvideva se, da se je življenje na Zemlji pojavilo pred približno 3.2 milijarde let. Približno 2.8 milijarde let je evolucijski razvoj potekal v vodi. Le približno 0.4 milijarde let se je razvoj odvijal na kopnem. Ta časovna doba 2.8 milijarde let odgovarja času nosečnosti ki traja 280 dni. Zamislite si, da mora embrij ki se razvija v materinem telesu, vsak dan prekoračiti evolucijsko razvojno stopnjo dolgo deset milijonov let.

Ta proces zarodkovega razvoja se odvija po sledečih fazah:

1. 7 dni – vgnezditev oplojenega jajčeca
2. 21 dni - oblikovanje večjih fizioloških sistemov
3. 63 dni - razvoj sistemov, oblikovanje žlez in organov
4. 189 dni – splošno jačanje, celostna rast in razvoj

Skupaj 280 dni – čas trajanja nosečnosti

Glede na to, da se zarodek tako hitro razvija, je zelo pomembno, kakšnim strupom je podvržen v tem času v svoji okolici. Odrasli doživljamo tempo življenja zelo počasi v primerjavi z zarodkom in zato lahko prenesemo veliko večje onesnaženje okolja. Iz tega razloga je materino prehranjevanje v tem času izrednega pomena, posebej prve tri mesece. Mati bi se morala hraniti z uravnoteženo makrobiotično hrano in na ta način zadovoljiti vse potrebe svojega telesa.

Če na primer nosečnica poje en aspirin, ali zaužije energetsko enostransko skrajno jin ali jang hrano, za primer sladkor (močan jin), bo njeno telo te energije čistilo tri do štiri dni. V tem času mora zarodek preiti razvojno stopnjo 3040 milijonov let evolucijskega razvoja v močno zastrupljenem okolju. Te skrajnosti lahko povzročijo deformacijo ali mentalno ( duševno) zaostalost otroka.

Po treh mesecih je zgradba (konstitucija) dojenčka v glavnem že ustvarjena in enostranska prehrana ne vpliva več tako močno na zasnove tkiv in organov, temveč na bolj zunanje dele telesa. Na primer med tretjim in petim mesecem nosečnosti, izgine plavalna kožica med prsti zarodka. Če v tem času mati uživa veliko preveč jin hrane, se ta proces zelo težko odvije (v skrajnem primeru se to sploh ne zgodi).

Ko sem pred leti prišla do teh podatkov, me je skoraj kap, ko sem se spomnila na to, kakšno hrano sem uživala med nosečnostjo. Edini način, da operem svojo nevednost, mi je bil ta, da sem se pripravila na težave svojih otrok in se zavestno zavedala svojega deleža napak. S skupnimi močmi smo šli skupaj skozi najbolj kritične dni.

Razmislite tudi vi, zakaj se vaš otrok obnaša tako kot se.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki



Ključne besede: Ica Krebar  Kuharica za dušo in telo  makrobiotika  makrobiotična prehrana  nosečnost  mleko  embrio  zarodek  otroci in starši 



Grenko sladka mikropoezija
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)