Čričkova pesem bi lahko postala del preteklosti

Čričkova pesem bi lahko postala del preteklosti

14.03.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
V dvoletni raziskavi, v kateri je sodelovalo 150 znanstvenikov, so ugotovili, da več kot četrtini evropskim čričkom (murnom), škržatom in kobilicam grozi izumrtje. Vse naštete žuželke spadajo pod red kobilic (Orthoptera). Prepoznavne so po zadnjih nogah, ki so namenjene za skakanje. Njihov življenjski krog se zaključi v le enem letu.

Po podatkih Mednarodne zveze za ohranitev narave (IUCN), so žuželke najbolj ogrožena skupina evropskih živali. V Evropi živi več kot 1000 vrst kobilic in čričkov. Če ne bomo takoj ukrepali, čričkov v toplih mesecih ne bomo več slišali, poudarjajo biologi iz IUCNja.

Poljski muren (Gryllus campestris)

Foto: By Roberto Zanon - Photo taken by Roberto Zanon,
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=765957


Njihovo življenjsko okolje so travniki. Travniki pa izginjajo zaradi gradnje, kmetijstva in vse več divjih požarov. Evropske države morajo storiti več za zaščito in ohranitev evropskih travnikov. Potrebno bi bilo tudi vračanje k tradicionalnemu kmetijstvu. V nasprotnem primeru bomo krivi za izginotje še mnogo živalskih vrst.

Žuželke so zelo pomembni kazalci biotske raznovrstnosti. Ker imajo specifičen način življenja, iz območja, ki jim ne ustreza, izginejo. Črički in kobilice pa so tudi pomemben vir hrane za ptice in plazilce, zato izginotje ene živalske vrste ogrozi celoten ekosistem.


>>> Za bodoče bralce in ljubitelje žužkov priporočamo knjigo >>> Abeceda z žužki

Sorodni članki:
Čmrlji so ogroženi

Ključne besede: črički murni kobilice travniki ekosistem žuželke Orthoptera ekologija živalske vrste ogroženost Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pomembno je, da otroci berejo najrazličnejše knjige, da odkrivajo svoja čustva in čustva drugih ljudi. Gre ze neizmeren vir izobrazbe in kulture.

Quentin Blake