Dimasti leopard, nova, a stara vrsta

Dimasti leopard, nova, a stara vrsta

12.07.2007 | Avtor: Bojan Dolenc
"Nova vrsta se od ostalih razlikuje po več kot 40-ih genetskih značilnostih. Okoljevarstveniki na Borneu pravijo, da so leoparda opazovali že več kot 100 let, vendar se niso nikoli zavedali, da gre za posebno vrsto."

Otoka Borneo in Sumatra, ki sta znana kot biološko zelo raznovrstna, sta prinesla novo presenečenje. Raziskave so pokazale, da se tam živeči drevesni leopard vrste Neofelis diardi od običajnega celinskega dimastega leoparda, Neofelis nebulosa, Griffith, 1821 (angl. Clouded leopard) razlikuje toliko, kot sta si različna tiger in lev, razvojno pa naj bi se ločila pred 1.4 milijona let. 

Dimasti leopard
 
Neofelis diardi

Nova vrsta se od ostalih razlikuje po več kot 40-ih genetskih značilnostih. Okoljevarstveniki na Borneu pravijo, da so leoparda opazovali že več kot 100 let, vendar se niso nikoli zavedali, da gre za posebno vrsto. Znanstveno ime je v čast francoskemu naravoslovcu in raziskovalcu in svojemu študentu Pierre-Médard Diard-u (1794 - 1863); lokalno indonezijsko ime “Macan Dahan” in malezijsko “Harimau Dahan” pomeni “tiger drevesnih vej” (“tree branch tiger”). Z 1,1 m telesne dolžine je na otoku je glavni plenilec in se prehranjuje s srnjadjo, opicami, ptiči in plazilci. Nova vrsta leoparda spada med ogrožene živalske vrste, saj naj jih bi bilo le 5000 do največ 11.000; medtem ko naj bi na Sumatri živelo okoli 3.000 do 7.000 leopardov.

Sinonimi: Felis diardii, Felis macrorcelis, Felis marmota, Neofelis nebulosa diardi.

Samo decembra lani so znanstveniki na Borneu, ki mu grozi uničenje gozdov, odkrili veliko število novih živalskih in rastlinskih vrst, med katerimi je bilo več kot 30 doslej neznanih vrst rib.
Verjetno so avtorji novice dobronamerno spregledali, da gre za že opisano vrsto, morda to koristi naravovarstvenikom na Borneu in Sumatri, ki bojejo hudo bitko za ohranitev močno ogroženega leopardovega habitata; če gre za novo vrsto, se s tem pridobi boljše argumente in popularnost ukrepov v javnosti in med politiki, ki odločajo o usodi te ranljive vrste v naravi?


 
Baron Georges Léopold Chrétien Frédéric Dagobert Cuvier, 1769 – 1832

V tem primeru se vračamo s poimenovanjem na začetek: takson, ki je bil sprva označen kot različna vrsta, je dejansko postal različna vrsta po nekako 184 letih! N. diardi je bil provotno opisan kot nova vrsta; slavni francoski zoolog George Cuvier ga je poimenoval leta 1823 Felis diardii v čast svojemu študentu Pierre-Medrad Diard-u.

To ime se je uporabljalo s strani mnogih zoologov še dolgo - Desmoulins, Blyth, Jerdon in Sterndale (Guggisberg 1975). Kasneje so ga nekateri začeli uvrščati kot podvrsto prej opisanega celinskega dimastega leoparda in so nekateri spregledali, da je bil opisan kot samostojna vrsta. K temu je verjetno pripomoglo tudi skrito življenje te gozdne mačke in dejstvo,da je v vseh svetovnih muzejih shranjeno le 57 primerkov te vrste. Žal se mnogo biologov ne strinja glede tega, kaj uvrščamo v vrsto, kaj v podvrsto: trenutno velja, da imamo namesto 4 podvrst 1 vrste sedaj 2 samostojni vrsti (ostalo sta še podvrsti N. nebulosa macrosceloides in N. nebulosa brachyura). 
Celinski Neofelis nebulosa

Prvi je to vrsto opisal že znani angleški naravoslovec Sir Thomas Stamford Bingley Raffles na otoku Sumatra leta 1822 (Descriptive catalogue of a zoological collection, made on account of the Hon. E. I. C. in the island of Sumatra and its vicinity. Transactions of the Linnean Society of London 13, 1-239). Zanimivo pa je, da sta se Raffles in Cuvier dobro poznala, saj sta Raffles in Cuvierjev pomočnik in sodelavec Diard skupaj potovala na Sumatro že leta 1818. Vendar je Rafflesa prehitel z opisom angleški kolega, naravoslovec Edward Griffith (1790 - 1858) leta 1821. Leta 1867 je John Edward Gray dognal, da je potrebno uvesti novi rod in uvedel rodovno ime Neofelis, ostalo je tako v veljavi ime Neofelis nebulosa (angleži so verjetno namenoma malo pozabili na francoze?).

Znano nahajališče tega leoparda na Borneu je recimo znani Kayan Mentarang nacionalni park, ki se nahaja v notranjosti Vzhodnega Kalimantana na površini 16.000 kv. km in vključuje eno največjih ohranjenih površin tropskega pragozda na Borneu.
Je pa tu tudi najbolj deviški tropski gorski pragozdni ekosistem na svetu (seže do 2000 m nad morjem). Tja se pride le z letalom. Tu še živijo nomadska in polnomadska plemena Dajakov (ki so poleg redkih okoljevarstvenikov edini ljudje na svetu, ki se še aktivno borijo proti uničujoči “civilizaciji”!). Na zahodu park meji z malezijskim predelom Bornea, ki se imenuje Sarawak. Tu poleg drevesnega ali borneanskega dimastega leoparda najdemo tako slavne vrste živali, kot so malajski “sončni medved” in govedo “banteng”!
Vse 3 države, ki se nahajajo na ozemlju otoka oz. njihove vlade - indonezijska, malezijska in brunejska (Brunei) - so podpisale meddržavni sporazum v začetku tega leta, da bodo zaščitile 200.000 kvadratnih kilometrov veliko območje deževnega pragozda (”osrčje Bornea”), ki ima izjemno bogato biodiverziteto.


 
Borneanski dimasti leopard, Neofelis diardi, G. Cuvier, 1823

Slika zgoraj je iz strani: http://www.wollmansclassicprints.com/cart/files/graphics/d_638.jpg

“William Jardine - The Natural History of The Feline, “Diard’s Cat” — Plate 21″
http://bojand.blog.siol.net/2007/03/23/dimasti-leopard-nova-a-stara-vrsta/

 

 

Več branja >>> Knjige o živalih

 

 

 

 


Ključne besede: Bojan Dolenc  Borneo  biodiverziteta  Neofelis diardi  Neofelis nebulosa  leopard  deževni gozdovi  ekosistem  pragozd  znanstveniki  živali Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je harmonija, vzporedna z naravo.

Paul Cezanne