Vseh člankov avtorja Bojan Dolenc: 8
O belem zmajčku in črnem parklju

O belem zmajčku in črnem parklju

03.04.2010 | Avtor: Bojan Dolenc

Ponekod v Sloveniji je že izginil. Daleč največja grožnja močerilom pa je onesnaževanje kraških podzemnih voda, tu jim ne pomagajo še take globine in skrite razpoke, kjer je sicer še ušel pohlepnim ljudem. Nitrati, pesticidi, težke kovine, PCB – dvoživke so še posebej občutljive na njih.

Velika pliskavka ali dobri delfin

Velika pliskavka ali dobri delfin

04.11.2017 | Avtor: Bojan Dolenc

Navadna pliskavka, Delphinus delphinus, Linaeus, 1758 je žal v Jadranskem morju praktično izumrla, edina redno še prisotna vrsta je velika pliskavka ali dobri delfin imenovana.

Rakunasti pes kot invazivna vrsta

Rakunasti pes kot invazivna vrsta

18.11.2009 | Avtor: Bojan Dolenc

Rakunasti pes, tudi rakunji pes ali enok, Nyctereutes procyonoides, (Gray, 1834) v Sloveniji ni avtohtona vrsta; je predstavnik družine psov (Canidae), kot tujerodna vrsta se širi po Evropi na zahod in jug. Podoben je prav tako invazivnemu rakunu (Procyon lotor), vendar z njim ni v sorodu.

Prezimovanje vodnih želv

Prezimovanje vodnih želv

12.12.2007 | Avtor: Bojan Dolenc

December je čas zimskega počitka za vodne in kopne želve iz bolj severnih krajev severne poloble in čez zimo "kuriti" te mrzlokrvne - poikilotermne živali ni smiselno, razen če imamo kakšno bolj tropsko vrsto. Da rdečevratk, rumenovratk, zemljevidaric, pritlikavih zaklepnic, moškatnic in podobnih severnoameriških vrst vodnih želvic ni potrebno prezimiti, je zelo škodljiv urbani mit.

Rumenovratke gredo spat

Rumenovratke gredo spat

12.12.2007 | Avtor: Bojan Dolenc

Prihaja čas zimskega spanja želv, kopnih in vodnih vrst iz bolj severnih predelov. Ker večina želv, ki jih prodajajo v zoo trgovinah prihaja iz želvjih farm, je pogosto težko ugotoviti, za katero populacijo gre oz. točno iz katerih predelov prihajajo njihovi predniki in kako imajo naravnano podedovano biološko uro.

Dimasti leopard, nova, a stara vrsta

Dimasti leopard, nova, a stara vrsta

12.07.2007 | Avtor: Bojan Dolenc

Otoka Borneo in Sumatra, ki sta znana kot biološko zelo raznovrstna, sta prinesla novo presenečenje. Raziskave so pokazale, da se tam živeči drevesni leopard vrste Neofelis diardi od običajnega celinskega dimastega leoparda, Neofelis nebulosa, Griffith, 1821 (angl. Clouded leopard) razlikuje toliko, kot sta si različna tiger in lev, razvojno pa naj bi se ločila pred 1.4 milijona let.

Poslovna cona na mokrišču

Poslovna cona na mokrišču

04.04.2017 | Avtor: Bojan Dolenc

Slovenija ima v evropskem merilu dobro ohranjeno biotsko raznovrstnost (biodiverziteto) in krajinsko pestrost, med pomembne in najbolj ogrožene habitatne tipe pa tudi pri nas sodijo t.i. mokrišča. Mokrišče je pojem, ki označuje različna življenjska okolja na prehodu med vodnimi in kopenskimi ekosistemi.

Ali je medvedov res preveč?

Ali je medvedov res preveč?

09.09.2017 | Avtor: Bojan Dolenc

Tragičen incident v Cajnarjih blizu Cerknice in načrtovan letni odstrel 106 medvedov sta znova obudila aktualno problematiko sožitja med ogroženim in zaščitenim medvedom in človekom. Od domačinov sem izvedel, da je poškodovani 31. letni domačin že 4 dni pred dogodkom hodil dražit medvedko v brlog z namenom organizirati “adrenalinske oglede medvedov”!? Zato je morala t.i. intervencijska skupina zastreliti medvedko in do smrti izstradati mladička?

Grenko sladka mikropoezija
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)