Evropa po letu 2021 brez slamic in plastičnih vatiranih palčk

Evropa po letu 2021 brez slamic in plastičnih vatiranih palčk

26.10.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Plastika

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, so evropski poslanci, s 571 glasovi ZA in 53 PROTI, potrdili direktivo, ki prepoveduje uporabo določenih vrst plastičnih izdelkov za enkratno uporabo in omejuje uporabo ribiške opreme. Član Evropskega parlamenta, Frederique Ries je poudaril, da gre za "zmago za naše oceane, okolje in prihodnje generacije".


Med prepovedanimi izdelki (EU, po letu 2021) bodo:
  • slamice
  • plastičen pribor (krožniki, vilice, noži, skodelice)
  • plastične vatirane palčke
  • palčke za balone


Evropski parlament pa k popolni prepovedi ni priključil še tankih plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Omejitev in opozarjanje na okolju škodljive izdelke iz plastike bo veljala za plastične lončke, balone, higienske vložke, plastenke, cigaretne filtre, plastične vrečke, ribiško opremo. To pomeni, da bodo podjetja, ki bodo proizvajala takšne izdelke, prevzela razširjeno odgovornost in bodo morala kriti stroške akcij obveščanja potrošnikov o ravnanju z odpadki, ter stroške čiščenja.


Članice EU bodo sedaj same morale sprejeti cilje za zmanjšanje uporabe teh proizvodov, med njimi tudi Slovenija, kot je pojasnila Tina Krošelj iz ministrstva za okolje.Ali ste vedeli?


Samo v ZDA vsak dan uporabijo in odvržejo preko 500 milijonov slamic za enkratno uporabo. Slamice končajo v smetnjakih, brez pomisleka, kaj se bo zgodilo z njimi. Klasične plastične slamice so izdelane iz plastike, ki se je ne da reciklirati. In tako postanejo takojšen ekološki problem.

Plastične slamice so že prepovedane v Kaliforniji in v New Yorku, tudi nekaj drugih ameriških zveznih držav pripravlja predloge za popolno ali delno prepoved plastičnih slamic za pitje. Kalifornija je sicer dovolila šest mesečni rok za prilagoditev proizvodnje podjetjem, ki proizvajajo plastično embalažo, preden obvelja popolna prepoved proizvodnje le-teh.Okolju prijaznejše so slamice iz:
  • bambusa,
  • stekla,
  • kovine,
  • slame,
  • papirja.


Plastika predstavlja skoraj 85% morskih smeti, ki ogrožajo morsko in obmorsko biotsko raznolikost. Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da v oceane vsako leto vstopi med 5 in 12 milijonov ton plastičnih odpadkov. Plastične odpadke so našli celo na globini 6.000 m, in so že dosegli najgloblje dele oceanov.


Fotografija: Kresnik.eu


Ključne besede: ekologija onesnaževanje okolja slamice plastika morski odpadki Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Grenko sladka mikropoezija
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija