Globalno segrevanje Antarktiko spreminja v vse bolj zeleni kontinent

Globalno segrevanje Antarktiko spreminja v vse bolj zeleni kontinent

22.05.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Ko pomislimo na Antarktiko, si predstavljamo neskončno belino, območje prekrito s snegom in ledom. A ta beli kontinent, zaradi podnebnih sprememb, postaja vse bolj belo-zeleni kontinent. Biologi so na vseh raziskovalnih točkah zaznali pomembne spremembe, ki nakazujejo temeljne 
in široke spremembe kopenske biosfere Antarktike.

V zadnjih 50 letih se je količina mahovitega rastja na kopnem močno povečala. Najnovejša študija razkriva, da Antarktika postaja z višanjem temperature vse bolj zelena. Danes antarktični mah raste štirikrat hitreje kot pred petdesetimi leti. Razlog je globalno segrevanje ozračja. Ob takem tempu bomo, v ne tako daljni prihodnosti, priča velikim spremembam tega pomembnega ekosistema.

Spremembe na Antarktiki so vzporedne tistim na Arktiki, kjer se od leta 1950 prav tako dogajajo spremembe na kopnem. Raziskovalci sicer predvidevajo, da bo sneg na Antarktiki ostal, a v prihodnosti lahko pričakujemo vse več zelenih, mahovitih območij.

Ključne besede: Antarktika ekologija globalno segrevanje podnebne spremembe mah rastje prihodnost Priročnik za vizualiziranje
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Drzni si biti TI.

Andre Gide