Ilustrator in avtor Maurice Sendak, ki je pretresel svet otroških slikanic

Ilustrator in avtor Maurice Sendak, ki je pretresel svet otroških slikanic

03.03.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Kako je slikaniški ustvarjalec Maurice Sendak pretresel svet otroških knjig in postal eden najvplivnejših in hkrati eden najbolj kontroverznih ustvarjalcev otroških knjig 20. stoletja.

Maurice se je rodil v židovski družini, 10. junija 1928, v Brooklynu, v New Yorku. Njegova družina je v New York imigrirala pred prvo svetovno vojno iz Poljske. V holokavstu je izgubil mnogo sorodnikov, kar je močno vplivalo na takrat mladega Maurica. Kasneje ga je na posteljo prikovala še bolezen. Ob gledanju Disneyevega animiranega filma Fantasia (1940) je Maurice Sendak spoznal, da želi postati ilustrator.

Ilustracija Maurice SendakSendak je v svojem ustvarjalnem opusu tematsko, estetsko in psihološko spremenil celotno podobo sodobne slikanice. V svojih knjigah je prodrl v najglobje skrivnosti otroštva.

Otroštvo je primerjal z raznovrstnimi poniževalnimi trenutki, ki jih je tudi sam doživel kot otrok in ki so ostali globoko v njegovi zavesti.

Ljudje so glede njegovih knjig deljenega mnenja. Nekateri menijo, da so njegove zgodbe preveč temačne in otroke vznemirijo, medtem ko se večina strinja, da je Sendak, s svojim delom, uvedel popolnoma nov pristop h knjižnemu ustvarjanju.

Njegov največji preboj v knjižnem ustvarjanju, je bila slikanica Where the Wild Things Are (v prevodu Tja, kjer so zverine doma), ki jo je leta 1963 izdala založba HarperCollins.

Avtorska slikanica Where the Wild Things Are danes velja za slikanico vseh slikanic. Ker je bila prevedena v mnogo jezikov, so z njo odraščale generacije otrok po celem svetu. Še danes se Sendakov vpliv kaže pri marsikaterem sodobnem slikaniškem ustvarjalcu.

Ključne besede: Maurice Sendak Where the Wild Things Are slikaniški ustvarjalec otroške knjige slikanice Walt Disney avtorska slikanica slikanice ilustrator, Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac