Izboljšajte svoje počutje z branjem knjig: 6 razlogov, zakaj je branje knjig dobro za vas

Izboljšajte svoje počutje z branjem knjig: 6 razlogov, zakaj je branje knjig dobro za vas

17.07.2023 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Z rednim branjem si bogatite duha in vračate voljo do življenja. - Lewis Timberlake"


 
Če želite izboljšati svoj spomin, koncentracijo ali zmanjšati stres in osamljenost, potem berite knjige. Živimo v dobi interneta in pametnih telefonov, kjer vsakodnevno prebiramo kratke novice, si ogledujemo video posnetke, skratka površinsko spremljamo objave in izgubljamo koncentracijo in fokus. Branje knjig pa na naše možgane in splošno počutje vpliva drugače. Izbrali smo 6 razlogov, zakaj bi si bilo koristno vzeti čas tudi za branje knjig.


1. Branje knjig izboljša koncentracijo

Branje knjig pomaga izboljšati moč naše koncentracije. Med branjem knjig treniramo svojo koncentracijo in osredotočenost. Branje nam pomaga, da naši možgani svojo pozornost osredotočijo na knjigo, in posledično se skoncentriramo na življenje v sedanjosti.


2. Z branjem izboljšamo svoj spomin

Ko beremo knjige, si morajo naši možgani zapomniti veliko stvari. Imena knjižnih junakov, zaplet zgodbe, kraje, zaporedja dogodkov, ipd. In več knjig kot preberemo, bolj bomo izurili svoj spomin. Raziskave so pokazale, da branje knjig upočasni kognitivni upad možganske funkcije. Ljudje, ki se v svojem življenju ukvarjajo z mentalno stimulativnimi dejavnostmi, kot je na primer branje knjig, imajo tudi v starejših letih boljši spomin in druge možganske funkcije.


3. Branje zmanjšuje občutek osamljenosti

"Noben prijatelj ni tako zvest kakor knjiga." To so znamenite besede Ernesta Hemingwayja. Kar še kako drži, saj ob družbi nam ljube knjige nismo nikoli zares sami. Poleg tega, da je naša najljubša knjiga lahko zmeraj ob nas, to ni edini razlog, zakaj knjige zmanjšujejo osamljenost. Ko se človek potopi v zanimivo zgodbo, vsi knjižni junaki postanejo del njegove sedanjosti, kar vzbuja prijetne občutke. Knjig in zgodb, ki jih še niste prebrali, pa ne bo nikoli zmanjkalo.


4. Z branjem knjig lahko odkrijete samega sebe

Branje pomaga širiti obzorja in odkrivati, kaj imamo radi in česa ne maramo. Med branjem, se bralec poveže z zgodbo, dogodki, čustvi in karakterji, ter ob tem odkriva samega sebe. Vsaka stran, ki jo bralec obrne, mu lahko pove nekaj novega o njem samem.


5. Z branjem postajamo pametnejši

Knjige so prave zakladnice znanja in informacij iz različnih obdobij naše zgodovine. Branje je temeljni način učenja in prejemanja znanja. Branje izboljša tudi naš besedni zaklad in s tem komunikacijske sposobnosti s katerimi bomo blesteli v pogovorih. Knjige nam podajajo nove besede,  Z vsako novo knjigo, ki jo preberemo, se naučimo nekaj novega. S širjenjem lastnih obzorij pa bomo postali zmožni sprejemati boljše odločitve v življenju. Ljudje, ki berejo, so dokazano pametnejši od ljudi, ki ne berejo.

6. Branje pomirja - z branjem proti stresu

Nenazadnje je branje lek proti stresu, ki ga v današnjem času ne primanjkuje. Z raziskavo, ki je bila opravljena leta 2009, so pokazali, da branje bolj učinkovito zmanjšuje stres, kakor poslušanje glasbe, skodelica čaja ali celo sprehod. Le šest minut branja je potrebno, da umirimo srčni utrip, zmanjšamo napetost v mišicah in znižamo raven stresnih hormonov, kot je kortizol.Ključne besede: branje knjige zdravje dobro počutje beremo skupaj možgani inteligenca znanje spomin koncentracija stres branje knjig osebnostna rast osamljenost Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ljubiš rožo, je ne odtrgaj. Kajti, če jo utrgaš, umre in ni več tisto, kar ljubiš. Če torej ljubiš rožo, jo pusti, naj cveti. Ljubezen ni, ko si lastiš. Ljubezen je, ko ceniš.

Osho