Kako začeti?  Kuharica za dušo in telo - Uvod

Kako začeti? Kuharica za dušo in telo - Uvod

12.05.2018 | Avtor: Ica Krebar
"»Človek je tisto, kar je!« Zakaj? Zato, ker tisto energijo, ki jo vnesemo v svoje telo, bomo tudi skozi samega sebe izrazili navzven (v svojo okolico). "
Kako začeti?

Najprej se je treba začeti zavedati, da je naše telo sestavljeno tudi iz energetskega polja, ki nas obdaja, napaja in ščiti tudi naše fizično telo.
Tudi naša hrana, ki jo jemo, je sestavljena iz energij različnih barv. Zelo rada poudarjam: »Človek je tisto, kar je!«
Zakaj? Zato, ker tisto energijo, ki jo vnesemo v svoje telo, bomo tudi skozi samega sebe izrazili navzven (v svojo okolico). Kajti nič, prav nič ne sme ostati v našem telesu, če hočemo, da bomo dolgo ali vedno zdravi in da bomo za vedno (celo svoje življenje) obdržali normalno težo.
Zakaj? Zato, ker tako kot rastline se tudi mi napajamo od dveh energij, zaradi katerih tudi Zemlja stoji (se vrti) sredi vesolja, se morje preliva po njej, reke tečejo, se delata noč in dan – to sta dve energiji jin in jang, »zemeljska« in »kozmična« energija. Ti dve energiji se vedeno in kar naprej pretakata druga skozi drugo, se prepletata v obliki spirale in držita vesolje v ravnovesju.

Tudi naše mini vesolje, čudovita kemična tovarna, ki nonstop dela in presnavlja vse tisto, kar ljudje mašijo vanjo.
In zamislite si, kako bi bilo, če bi si jutri energije v vesolju premislile in rekle: »Briga me, kaj bo z onimi na Zemlji, jaz jim danes ne pošljem sonca, ne bo se naredil dan, tudi jutri in pojutrišnjem ne. Naj se znajdejo brez mene … » Vsi vemo: Konec, dragi moji, konec vsega. Konec življenja in konec vsega obstoječega.

Sedaj pa pomislite, kaj delate s svojim telesom. Enostavno ga imate kot »kanto za smeti. Vanj vržete vse, prav vse, kar vam pride pod roke, Vseeno vam je, ali je jin ali je jang, samo da zamašite občutek lakote. Sploh vas ne briga, kaj počenja vaše telo s temi stvarmi; kako jih presnavlja, kako jih razvršča, od kod dobivate energijo za delo, za vaše učenje, … , vseeno vam je! Vi od njega samo zahtevate, da vam služi kot najslabše cenjeni suženj. In ko vaše telo izčrpa vse lastne naravne zaloge vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki jih rabi za presnovo, ogromno strupenih, kemično pridelanih in predelanih snovi; ko mu zmanjka v vašem telesu tudi prostora, kamor odlaga »smeti« takrat vam začne telo z »znakom bolezni« sporočati, da je nekaj narobe.

In kaj storite vi?

Bolečine ne marate. Zato hitro sežete po umetno pripravljeni tabletki, ki bo v vašem telesu naredila blokado, presekala bo telefonsko žico, ki vam je pošiljala alarmni znak: nič niste storili, samo poslušati niste hoteli. In to delate tako dolgo, dokler vas končno ne zruši in se znajdete v bolnici pod nožem (operacija). No, pa še takrat marsikoga ne gane. Ali vam ni jasno, da če boste grm kopriv na vrtu porezali, ne boste pa izpulili korenin in preprečili vzroka, ki nonstop poganja koprive, da rastejo, niste naredili nič.

Vse težave na vašem fizičnem telesu so samo sporočilo, da narobe živite, narobe jeste, narobe mislite itd. A nihče vam ne bo nikoli rekel: »Spoštuj in poslušaj svoje telo: daj mu tisto, kar resnično rabi. Naj bo čisto in zdravo, da boš ti duševno čist in fizično zdrav.«
Ali ste kdaj pomislili, da bi v svoj čudovit avto namesto bencina ali nafte vlili odpadno vodo z vašega pralnega stroja, po pranju vašega perila.

Zakaj ne storite tega?!

Poskusite, morda vam bo potem jasno, kaj delate s svojim fizičnim telesom. Vse dobrine na tem svetu naj bi bile nam v pomoč. Mi pa smo nevede postali sužnji vsem dobrinam in njim na čast smo se odrekli tudi edini vrednosti na tem svetu: zdravju, sreči, ljubezni, svobodi.
Preprost pregovor pravi: »Zdrav človek ima na tisoče želja. A bolan ima samo eno željo - zdravje.«

Mislim, da je tokrat res primeren čas, da začnemo drugače misliti in drugače živeti. Bolj preprosto in bolj enostavno. To je čudež makrobiotike.*
Ta uvod je bil potreben zato, da malo razmiga vaše možgane; da boste bolj enostavno začeli razmišljati o dveh energijah: jinu in jangu. Poglejte. Naše telo obdaja energetski oblak, ki ga imenujemo avra. (Obstaja veliko dokazov o njej, tudi slike: Kirlianova fotografija.). Avra se napaja s pomočjo sedmih energetskih centrov, imenovanih čakre. To so lijakasti vrtinci, ki sprejemajo in oddajajo energijo. S tem pa hranijo, vzdržujejo in ščitijo naše telo. Vse živo se prehranjuje in napaja z jin in jang energijo. Tako tudi hrana, ki jo uživamo. Zato moramo paziti, da ta hrana – ki je kasneje, ko jo naše telo presnovi, čista energija v ravnovesju – pravilno in enakomerno napaja vse naše energetske centre.

To vam bom poskušala enostavneje orisati in povezati med sabo, da boste lažje razumeli. Kako izgleda jin, zemeljska energija? Preprosto poglejte fižol, kako se ovija okrog palice. V smeri urinega kazalca se ovija navzgor. Vidite, da na ta način rastline vedo, da rastejo gor v nebo, s pomočjo jin energije.

Jang, kozmično energijo vidite tako, da si nalijete polno kad vode; in ko boste kad odmašili, bo voda začela odtekati in se v obliki vrtinca vrteti v levo in navzdol (torej v nasprotni smeri urinega kazalca.)

Tako sedaj ste spoznali najbolj enostavni način prepoznavanja jina in janga. Sedaj veste, da vse korenine v zemljo rastejo s pomočjo jang energije, ki prihaja iz vesolja in so zato zelo jang. Vsi nadzemni deli rastlin pa so jin. V zrak rastejo s pomočjo zemeljske, jin energije, ki se dviguje iz zemlje v vesolje. Bližje soncu so, bolj jin so, sončnično seme in sadje, na primer. Žito raste in dozoreva blizu zemlje, zato je zelo v ravnovesju in je osnovna hrana za ljudi: pšenica, ajda, proso, ječmen. Koruza, na primer, je že močno jin, ker je visoko na steblu.

Še na en način si lahko razlagate jin in jang energijo. Recimo, prosena kaša je veliko bolj jang od pšenice, ker je bolj drobna. Sezamovo olje je veliko bolj jang od sončničnega olja, ker sezamovo seme raste bližje zemlji in je drobceno in ploščato; sončnice pa rastejo visoko od tal, so večje in drugačne oblike.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje >>> Vegetarijanski recepti

(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Ica Krebar  energije  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje razglabljajo o moji umetnosti in se pretvarjajo da jo razumejo, kot da bi jo morali razumeti; ko je popolnoma enostavno da jo je le treba ljubiti.

Claude Monet