Kdo sem in kaj lahko postanem

Kdo sem in kaj lahko postanem

13.08.2017 | Avtor: Rožana Grdina
"Sodoben človek je ujet v analitičnost in racionalnost svojega razuma. Simboli nam pomagajo vzpostavit stik z deli sebe, ki so povsem nedosegljivi analitičnemu razumu in nas tako popeljejo v razumevanje s pomočjo uvida in ne razmišljanja. Naučijo nas razumevanja na neposreden način in tako preskočimo vmesno fazo racionalnega, ki je pogosto bolj ovira kot pa pomoč za pravo razumevanje. "

Simboli – dragoceni popotniki pri transformaciji in ponovnem razcvetu psihološke energije


Veronika je učiteljica blizu štiridesetih let. Bila je vedno zelo čustvena in se je v odnosih z drugimi pogosto znašla v težavah. Ko je začela delati na sebi s tehnikami psihosinteze, jo je pravkar zavrnil moški, ki ga je ljubila. Tudi na delovnem mestu je imela težave s sodelavkami. Bila je ranljiva, ostra, predvsem pa zmedena. Njene čustvene rane so bile še povsem odprte, toda njeni psihični potenciali so bili presenetljivi in od vsega začetka je bila zelo dovzetna za psihosintezo.

Izvajala je vizualizacijo plavanja proti soncu, ki jo je pripeljala do spodaj opisanih izkušenj.

»Ta vizualizacija mi je pomagala rešiti mojo ženskost. Nisem želela, da umre, saj je bil ta del mene predolgo skrit in ga nisem hotela izgubiti. Z izvajanjem te vaje se je začelo vse spreminjati. Svetloba se je dotaknila najbolj temnih delov moje psihe in transformirala moje strasti. Uspela sem jih prenesti na druge nivoje svoje osebnosti.

Seveda olajšanje, ki sem ga čutila po izvajanju te vaje, na začetku ni trajalo dolgo. Dokaj hitro sem se vrnila na začetek in krize so se še vedno pojavljale. Toda nadaljevala sem s to vajo, dokler ni prišlo do velike spremembe. Prišla je kot razsvetljenje in obnova; življenjska moč se je ponovno vračala vame.« (Piero Ferrucci)

Za Veroniko je sonce delovalo kot simbol - simbol svetlobe, prerojenja in topline. Sonce je eden od mnogih simbolov, ki jih lahko uporabimo v podobnih vajah.

Primer Veronike nam pove, da se lahko s pomočjo simbolov podamo na pot transformacije svoje psihe tudi v budnem stanju. Njen primer jasno pokaže, kako se lahko z uporabo simbola prebudijo določene kvalitete in ponovno vzpostavimo stik s skritimi deli nas samih. Pri svojem delu tudi sama zelo rada uporabljam simbole. Ugotovila sem, da uporaba simbolov pri različnih vizualizacijah ljudi potegne v polje intuicije in zaupanja v nekaj novega.

Prav tako pa se nam določeni, še nepoznani deli psihe najlažje predstavijo prav v simbolni podobi. Sodoben človek je ujet v analitičnost in racionalnost svojega razuma. Simboli nam pomagajo vzpostavit stik z deli sebe, ki so povsem nedosegljivi analitičnemu razumu in nas tako popeljejo v razumevanje s pomočjo uvida in ne razmišljanja. Naučijo nas razumevanja na neposreden način in tako preskočimo vmesno fazo racionalnega, ki je pogosto bolj ovira kot pa pomoč za pravo razumevanje.

Takšen globlji način razumevanja prebuja sposobnost intuicije, katere pomen je skoraj povsem zanemarjen. Intuicija je razumevanje realnosti psihe, ki sama po sebi nima oblike in se zato želi predstaviti preko simbola. Ko se osredotočimo na simbolno podobo in smo odprti za njeno psihološko atmosfero se lahko z njo identificiramo in pridemo do globljega razumevanja njene narave ter njenih kvalitet, ki postanejo s časom tudi naše. Pri vizualizaciji simbolov je priporočljivo, da to počnemo vsaj nekaj tednov, štiri do pet in več, če želimo, da se kvalitete simbolne podobe dobro »udomačijo« v naši psihi in postanejo del naše osebnosti.

Poleg dragocenosti transformacije se s pomočjo simbolov zgodi še nekaj: ponovni razcvet psihološke energije. Prej ujeta življenjska energija se sprosti in postane nova življenjska moč, kot jo je opisala tudi Veronika.

Pri uporabi simbolov je dobro, da prisluhnemo lastnim občutkom glede kvalitet, ki jih v nas prebuja. Pri nekaterih določen simbol odpira na stežaj vrata v dragocene kvalitete, spet isti simbol drugemu ne pomeni ničesar in nič v njem ne prebuja.

Za nekatere je diamant simbol transcendence, višjega jaza ali višje zavesti, pri drugem je to simbol ugleda in bogastva, pri tretjem pa diamant ne pomeni popolnoma ničesar. Obstajajo simboli, kot so sonce, voda, zemlja, drevo, ..., ki so univerzalni in pri ljudeh prebujajo enake ali podobne kvalitete, vendar kljub temu ne gre posploševati njihovega globljega razumevanja in doživljanja. Vsak bo v simbolu našel tisto, kar tisti trenutek potrebuje, ali je čas da spozna in transformira.


(Članek je bil objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Rožana Grdina  Piero Ferrucci  psiha  psihosinteza  osebnost  osebnostna rast  strategije  samopomoč  samoregulacija  simboli Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Živimo v mavrici kaosa.

Paul Cezanne