Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, ilustrativna interpretacija

Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, ilustrativna interpretacija

27.06.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria
Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, je ilustriran oziroma iluminiran rokopis, ki so ga irski menihi ustvarili okrog leta 800. Knjigo so stoletja dolgo hranili v samostanu. Napisana v latinskem jeziku. Ime je dobila po mestu Kells. Book of Kells je kodeks, to je rokopis, pisan na kvalitetno jagnječe usnje. 

Vsebino knjige sestavljajo razna besedila in štirje evangeliji iz Nove zaveze, ki so  povzeti po Vulgati ter odlomki iz Biblije (poznani kot Vetus Latina).

Knjigo odlikujeta mojstrski rokopis in izvrstna iluminacija.  Okrašene iniciale so delo večih avtorjev. V tistem času so barve pripravljali iz različnih sestavin, kot npr. iz  črnila iz taninskih kislin rastlinskega izvora in železovih soli.

Posamezne strani rokopisa oživljajo ilustracije v živahnih barvah. Ilustracije so preplet  tradicionalne krščanske ikonografije in slikovitih, prepletenih vzorcev, podob živali, človekovih glav, mitoloških bitij, ki jih povezujejo in prepletajo keltski vozli. Iluminatorji knjige Book of Kells so starodavno keltsko ornamentiko spretno povezali in vpletli v krščansko simboliko.  

Rokopis, kot ga poznamo danes, je sestavljen iz 340 listov. Leta 1953 so ga vezali v štiri dele. 

Danes si knjigo lahko ogledamo v Trinity College Library v Dublinu, na Irskem.

***

Interpretacijo iluminacij iz knjige Book of Kells je, v okviru predmeta Tipografija / Kaligrafija, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pripravila Julia Doria. Mentor: prof. Lucijan Bratuš. Kot osnovo za ilustracije je uporabila sodobni font 'Gotham' in podobe zverinic iz knjige Book of Kells ter jih prepletla s keltskimi vozli.

Okrašena iniciala, D, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of KellsOkrašena iniciala, E, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of KellsOkrašena iniciala, O, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of Kells

Julia Doria Twitter

Sorodni članki:
Okrasne iniciale

Ključne besede: Book of Kells Irska Dublin iluminacije iluminati ilustracije keltski vozli Kelti menihi samostani kodeks rokopisi ilustracije Julia Doria knjige iniciale črke tipografija knjižna ilustracija slovenski ilustratorji  Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.

(Lao Ce)