Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, ilustrativna interpretacija

Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, ilustrativna interpretacija

27.06.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria
Knjiga iz Kellsa - Book of Kells, je ilustriran oziroma iluminiran rokopis, ki so ga irski menihi ustvarili okrog leta 800. Knjigo so stoletja dolgo hranili v samostanu. Napisana v latinskem jeziku. Ime je dobila po mestu Kells. Book of Kells je kodeks, to je rokopis, pisan na kvalitetno jagnječe usnje. 

Vsebino knjige sestavljajo razna besedila in štirje evangeliji iz Nove zaveze, ki so  povzeti po Vulgati ter odlomki iz Biblije (poznani kot Vetus Latina).

Knjigo odlikujeta mojstrski rokopis in izvrstna iluminacija.  Okrašene iniciale so delo večih avtorjev. V tistem času so barve pripravljali iz različnih sestavin, kot npr. iz  črnila iz taninskih kislin rastlinskega izvora in železovih soli.

Posamezne strani rokopisa oživljajo ilustracije v živahnih barvah. Ilustracije so preplet  tradicionalne krščanske ikonografije in slikovitih, prepletenih vzorcev, podob živali, človekovih glav, mitoloških bitij, ki jih povezujejo in prepletajo keltski vozli. Iluminatorji knjige Book of Kells so starodavno keltsko ornamentiko spretno povezali in vpletli v krščansko simboliko.  

Rokopis, kot ga poznamo danes, je sestavljen iz 340 listov. Leta 1953 so ga vezali v štiri dele. 

Danes si knjigo lahko ogledamo v Trinity College Library v Dublinu, na Irskem.

***

Interpretacijo iluminacij iz knjige Book of Kells je, v okviru predmeta Tipografija / Kaligrafija, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pripravila Julia Doria. Mentor: prof. Lucijan Bratuš. Kot osnovo za ilustracije je uporabila sodobni font 'Gotham' in podobe zverinic iz knjige Book of Kells ter jih prepletla s keltskimi vozli.

Okrašena iniciala, D, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of KellsOkrašena iniciala, E, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of KellsOkrašena iniciala, O, ilustracija Julia Doria, interpretacija Book of Kells

Julia Doria Twitter

Sorodni članki:
Okrasne iniciale

Ključne besede: Book of Kells Irska Dublin iluminacije iluminati ilustracije keltski vozli Kelti menihi samostani kodeks rokopisi ilustracije Julia Doria knjige iniciale črke tipografija knjižna ilustracija slovenski ilustratorji  S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Če vas nekdo izziva, vedno poskušajte izziv sprejeti."

Donald J. Trump