Okrasne iniciale

Okrasne iniciale

06.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria
"Inicialka je po SSKJ grafično poudarjena ali slikarsko okrašena (velika) začetna črka v tekstu. "
Okrašena inicialka

Inicialka je po SSKJ grafično poudarjena ali slikarsko okrašena (velika) začetna črka v tekstu.
Pred izumom tiska so knjige (rokopise) pisali in prepisovali večinoma s peresi (kaligrafsko). Obogatili so jih z ilustracijami oz. iluminacijami. Slikovno okrasje je vsebovalo živalske, rastlinske in portretne upodobitve.

V nekaterih primerih so okrasili le začetnico, včasih pa so iluminirali cele strani rokopisov. Inicialke so bile okrašene z viticami, sem ter tja z živalskimi motivi in portreti. Motive so iluminatorji spretno izrisali v prazne prostore med besedilom ali okrog besedila samega.

Okrasne inicialke so slikovito uvajale pomemben del besedila, včasih pa so označevale začetek besedila ali začetek strani.
V današnjem času so inicialke običajno grafično poudarjene črke, ki v knjigah označujejo pričetek določenega besedila ali poglavja. Prav tako se okrašene inicialke v najrazličnejših izvedbah pojavljajo v raznih grafičnih, ilustratorskih in slikarskih interpretacijah.

(Interpretacijo iluminiranih inicial je, v okviru predmeta Tipografija / Kaligrafija, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pripravila Julia Doria. Mentor: prof. Lucijan Bratuš. Kot osnovo za ilustracije je uporabila font 'Baskerville' in podobe metuljev  ter jih okrasila s cvetnimi motivi. Tehnika: akvarel.)

Okrašena inicialka, ilustracija Julia DoriaOkrašena iniciala, ilustracija Julia Doria
Črka Č, okrašena inicialka, ilustracija Julia DoriaOkrasna začetna črka K, iluminirana inicialka, ilustracija Julia Doria


Ključne besede: Inicialke začetne črke iluminacije ilustracije tipografija okrašene iniciale cvetni motivi akvarel začetnice abeceda črke iluminati zoomorfno slikarstvo metulji knjižna ilustracija slovenski ilustratorji Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ta, ki si želi vrtnico, mora spoštovati njen trn.

Andre Gide