Okrasne iniciale

Okrasne iniciale

06.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria
"Inicialka je po SSKJ grafično poudarjena ali slikarsko okrašena (velika) začetna črka v tekstu. "
Okrašena inicialka

Inicialka je po SSKJ grafično poudarjena ali slikarsko okrašena (velika) začetna črka v tekstu.
Pred izumom tiska so knjige (rokopise) pisali in prepisovali večinoma s peresi (kaligrafsko). Obogatili so jih z ilustracijami oz. iluminacijami. Slikovno okrasje je vsebovalo živalske, rastlinske in portretne upodobitve.

V nekaterih primerih so okrasili le začetnico, včasih pa so iluminirali cele strani rokopisov. Inicialke so bile okrašene z viticami, sem ter tja z živalskimi motivi in portreti. Motive so iluminatorji spretno izrisali v prazne prostore med besedilom ali okrog besedila samega.

Okrasne inicialke so slikovito uvajale pomemben del besedila, včasih pa so označevale začetek besedila ali začetek strani.
V današnjem času so inicialke običajno grafično poudarjene črke, ki v knjigah označujejo pričetek določenega besedila ali poglavja. Prav tako se okrašene inicialke v najrazličnejših izvedbah pojavljajo v raznih grafičnih, ilustratorskih in slikarskih interpretacijah.

(Interpretacijo iluminiranih inicial je, v okviru predmeta Tipografija / Kaligrafija, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pripravila Julia Doria. Mentor: prof. Lucijan Bratuš. Kot osnovo za ilustracije je uporabila font 'Baskerville' in podobe metuljev  ter jih okrasila s cvetnimi motivi. Tehnika: akvarel.)

Okrašena inicialka, ilustracija Julia DoriaOkrašena iniciala, ilustracija Julia Doria
Črka Č, okrašena inicialka, ilustracija Julia DoriaOkrasna začetna črka K, iluminirana inicialka, ilustracija Julia Doria


Ključne besede: Inicialke začetne črke iluminacije ilustracije tipografija okrašene iniciale cvetni motivi akvarel začetnice abeceda črke iluminati zoomorfno slikarstvo metulji knjižna ilustracija slovenski ilustratorji Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi